Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicatele se pregătesc de proteste. Ce aşteaptă Cartel Alfa de la viitorul Guvern?

Sindicate proteste Cartel Alfa viitor Guvern.jpg

Bogdan Hossu ameninţă cu proteste de stradă
Bogdan Hossu ameninţă cu proteste de stradă

Sindicatele vor întâmpina viitorul Guvern cu proteste de stradă. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declară la RFI că există mai multe legi care trebuie amendate de noul Executiv, indiferent cine-l va conduce şi anunţă manifestaţii la începutul lunii viitoare.

Bogdan Hossu spune că aşteaptă de la viitorul Cabinet mai multă deschidere către dialogul social: „De la viitorul Executiv aşteptăm ca realmente noţiunea de dialog social cu partenerii să fie transpusă în fapt şi nu să devină un simulacru, cum a fost de nenumărate ori până acum. Este anormal ca proiecte de lege majore pentru lucrători să fie puse pe masa partenerilor sociali cu mai puţin de 24 de ore înainte”.

Ce legi ar trebui modificate de viitorul Guvern? „În primul rând, legea dialogului social, pentru că blochează de fapt capacitatea lucrătorilor de a negocia şi de a încerca o bună distribuire a creşterii economice. A doua este Codul Fiscal, în sensul în care ceea ce se întâmplă cu aşa-numita revoluţie fiscală trebuie eliminat, pentru că nu creează decât o suprasarcină exact pe micul contribuabil (...). Al treilea lucru din punctul nostru de vedere ar trebui să fie o modificare radicală a legii parteneriatului public-privat, care să permită dezvoltarea de investiţii în structura respectivă. Nu în ultimul rând, legea pensiilor şi nu mă refer numai la pilonul public, ci şi la celelalte componente, inclusiv aşa-numitele pensii speciale, care trebuie reglementate şi limitate la valori decente”, precizează liderul Cartel Alfa.

„Probabil, la începutul lui februarie vom face manifestaţii de stradă, împotriva transferului de taxe şi scăderii nivelului de trai a marii majorităţi a lucrătorilor”, conchide Bogdan Hossu.