Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zeci de mii de oameni au protestat în stradă împotriva PSD și a guvernului (foto, video)

poza_deschidere.jpg

Sursa imaginii: 
Serban Georgescu / RFI România

În ciuda ninsorii abundente, zeci de mii de oameni au protestat în Capitală sâmbătă seara împotriva guvernului și a PSD, în Piața Universității și apoi în marș către Palatul Parlamentului. Proteste similare au avut loc în mai multe orașe din țară.

Protestele au fost în general pașnice, cu excepția momentelor de început, în jurul orei 18.30, când în pasajul Universității s-a creat o busculadă pentru că jandarmii nu permiteau protestatarilor sosiți cu metroul să urce în piață pe la ieșirea dinspre Universitate. După mai multe minute în care s-a huiduit intens și s-a strigat ”Jandarmeria apără hoția!”, jandarmii s-au retras.

 

 

Tensiuni au fost și la suprafață la începutul demonstrației, pentru că, în ciuda presiunii mulțimii, jandarmii au întârziat mult îndepărtarea gardurilor de protecție care blocau accesul oamenilor de pe trotuar pe carosabil:

 

 

S-au strigat lozinci ca ”Nu vrem / să fim / o nație de hoți”, "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!",  ”Justiţie nu corupţie", "Jos mafia", "PSD ciuma rosie".

După circa o oră manifestanții au pornit în marș către Palatul Parlamentului:

 

Aici oamenii şi-au aprins lanternele telefoanelor şi au intonat imnul. Pe unul dintre blocurile din faţa Palatului Parlamentului a fost scris cu lumină laser "Ne-am săturat cât aţi furat" şi "PSD - Ciuma roşie".

S-a scandat "Demisia", "Dragnea, la puşcărie", "DNA să vină să vă ia" şi "Nu vrem să fim o naţie de hoţi", și s-a cântat ”Noi suntem români".

Mai mulţi protestatari veniţi din ţară - Cluj, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Constanţa, Piteşti - s-au adresat mulţimii.

La puţin timp după ora 21.00 protestatarii au început să plece. Platforma "Corupţia Ucide", aflată printre organizatorii protestului, a estimat numărul total al participanţilor la 70.000, notează news.ro.

Digi 24 estimează că cca 55 000 de oameni au protestat în București și alți cca 15 000 în alte orașe ale țării: Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Oradea, Sibiu, Bacău, Bistrița etc.

Hotnews estimează că numărul total al manifestanților din întreaga țară ar fi fost de cca 100 000, din care 70 000 în București.

 

Galerie foto: