Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicii, către noul șef al Sănătății: Creșterea salariilor duce paradoxal la subfinanțarea spitalelor

tanase.jpg

Bogdan Tănase este chirurg, președinte al Alianței Medicilor
Bogdan Tănase este chirurg, președinte al Alianței Medicilor
Sursa imaginii: 
Facebook

Noul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a declarat luni, la finalul audierii din comisiile reunite ale Parlamentului, că mandatul său va sta sub semnul transparenţei şi legalităţii şi că prima urgenţă de care se va ocupa sunt medicii rezidenţi. Alte priorități, în viziunea ministrului, sunt: întocmirea unei legi a vaccinării, îmbunătățirea medicinei de familie și rescrierea legii transplantului. Ce așteptări au medicii? Răspunde, la RFI, Bogdan Tănase, președinte al Alianței Medicilor.

România are un nou guvern, dar și un nou ministru al Sănătăţii. Sorina Pintea a fost desemnată de Viorica Dăncilă pentru acest portofoliu extrem de problematic.

Pacientul trebuie să fie în centrul sistemului medical”, a declarat, luni, fostul manager al spitalului de urgență din Baia Mare, Sorina Pintea, la audierile din Parlament. Ea a mai subliniat că este necesară o lege a vaccinării, îmbunătățirea medicinei de familie și rescrierea legii transplantului.

Ce așteptări au medicii, însă, de la noul Guvern și de la Ministerul Sănătății? Chirurgul Bogdan Tănase, președinte al Alianței Medicilor, spune într-un interviu acordat RFI că sistemul medical se confruntă cu o nouă problemă după creșterile salariale - subfinanțarea spitalelor: ”În contextul creșterilor salariale cumulate, s-a ajuns în situația paradoxală ca bugetele spitalelor să fie în proporție de 70-80% destinate plății salariilor personalului medical, ceea ce pune niște restricții destul de mari în achiziția de materiale și medicamente”.

Medicul subliniază că este foarte important ”să fie găsită o nouă modalitate de finanțare a unităților spitalicești”.

Ascultă:În ceea ce privește probemele în ansamblu ale sistemului medical, Bogdan Tănase declară că ”sunt foarte multe probleme, nici nu știi de unde să o apuci. Avem problema accesului la medicamente, care este restricționat. Avem problema vaccinurilor, avem problema bolnavilor oncologici și, mai precis, accesul la radioterapie care este deficitar, problema tratării tuberculozei. Dar prima și prima problemă la acest pacient care este poporul român este că nu știm ce nevoi are exact pentru a ști pe ce linii trebuie să investim banii”.

Ascultă interviul integral acordat RFI de chirurgul Bogdan Tănase, președinte al Alianței Medicilor:

 
Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor, despre provocările noului ministru