Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cartel ALFA: 30 - 40% din bugetari vor primi mai puțini bani în mână

sindicalist_bogdan_hossu.jpg

Liderul sindical Bogdan Hossu

30 - 40% din bugetari vor primi mai puțini bani în mână. Estimarea îi aparține liderului sindical Bogdan Hossu, președinte Cartfel Alfa, după ce ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a admis – ieri - că în cazul unor bugetari salariile vor scădea cu procente între 10 şi 40 la sută. Ministrul a declarat că în această situaţie sunt însă foarte puţini bugetari și că diminuarea este necesară pentru a corecta mai multe dezechilibre din sistemul bugetar.

Liderul sindical Bogdan Hossu deplânge faptul că „decindenții politici nu au vrut să recunoască acest lucru de la bun început”.

„De fapt, și din calculele noastre, combinația dintre noua lege de salarizare pentru bugetari, transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și limitarea sporurilor aplicate sistemului bugetar fac ca, la ora actuală, multe din sectoarele bugetare să aibă probleme care evident duc la scăderea venitului net al persoanelor respective. Estimarea noastră e că sunt în jur de 30 – 40% care vor fi afectați din structura bugetară”.

Sindicalistul apreciază că cei mai afectați de scăderi vor fi angajații din domenii considerate strategice.

„Cei afectați vor fi în principal din domeniul educației, din sănătate anumite profesiuni, ca de exemplu farmaciștii din spitale. Inclusiv în domeniul administrației publice locale vor exista situații în care poliția locală va lua mai puțini bani. Nu în ultimul rând poliția, justiția - și aici mă refer inclusiv la penitenciare - și ei vor fi afectați”.

Ce urmează?  Președintele Cartel Alfa Bogdan Hossu reamintește că după 10 februarie putem asista la proteste de stradă.

„Ne pregătim pentru acțiuni în funcție de decizia membrilor de sindicat. Având fluturașii de salariu vor constata că, pe net, ei vor lua mai puțin decât anul precedent. Dacă membrii susțin o acțiune grevistă, evident că vom face acțiuni greviste sau acțiuni de stradă”, a precizat la RFI liderul sindical Bogdan Hossu (AUDIO).

 

 
Ascultă: liderul sindical Bogdan Hossu, președinte Cartfel Alfa, în dialog cu Magda Prelipceanu