Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procesul Abdeslam s-a deschis în Belgia

dvqj08xwaaiihhy.jpg-large.jpeg

Imagini de la deschiderea procesului belgian al lui Salah Abdeslam
Imagini de la deschiderea procesului belgian al lui Salah Abdeslam
Sursa imaginii: 
AFP

Salah Abdeslam, singurul terorist care a supraviețuit atacurilor de la Paris în noiembrie 2015, se află de astăzi la Bruxelles unde răspunde în fața justiției pentru faptele petrecute înainte de arestarea sa în martie 2016. Procesul Abdeslam, care atrage atenția întregii prese europene, se derulează în aceasta săptămâna. Procuroarea regelui a cerut 20 de ani de închisoare fermă. 

Salah Abdeslam rămâne mai departe tăcut. Încadrat de doi polițiști mascați, el se mulțumește să privească în gol și refuză să răspundă întrebărilor. La un moment dat, el se exprimă doar pentru a spune:  „tăcerea mea este felul de a mă apăra, este dreptul meu. Nicio diferență față de comportamentul pe care l-a avut și până acum, atât în fața justiției franceze cât și a celei belgiene.

„Sunt obosit, spune, n-am dormit toată noaptea, am fost extrădat în cele mai proaste condiții.”

Salah Abdeslam a fost mutat provizoriu într-o închisoare din nordul Franței de unde este adus la Bruxelles în fiecare zi cu elicopterul. Procesul beneficiază nu doar de o atenție sporită a presei, dar si de o securitate excepțională.

Zona Palatului de Justiție la Bruxelles este complet blocată, accesul publicului si al presei este foarte anevoios, peste 2000 de polițiști au fost mobilizați pentru securitatea întregii operațiuni. De la primele ore ale dimineții, mai multe elicoptere supraveghează întreg perimetrul din sudul Bruxelles-ului.

In boxa acuzațiilor, Salah este acompaniat de Sofiane Ayari, împreună ei răspund pentru a fi deschis focul împotriva poliției în ziua de 15 martie 2016. In acea zi, poliția îl căuta pe fugarul Abdeslam care dispăruse din faimoasa seară a atentatelor din 13 noiembrie, la Paris.

Salah s-a refugiat în Belgia chiar în acea noapte, și-a schimbat de mai multe ori ascunzătoarea și a trecut astfel prin mai multe cartiere din Bruxelles, înainte de a ajunge la Rue du Dries, la Forest.

O echipa formată din polițiști francezi și belgieni a făcut în 15 martie o percheziție la acea adresa, unde se credea că nu mai locuiește nimeni. Acolo se aflau însă Abdeslam și Ayari care au tras în polițiști, rănind doi dintre ei, înainte de a fugi pe fereastră.

În urma lor, anchetatorii au găsit amprentele lui Abdeslam în apartament.  Acest indiciu a contribuit la arestarea sa, în cartierul Molenbeek, trei zile mai târziu.

Procesul care s-a deschis astăzi în Belgia tratează doar acest incident din 15 martie 2016; cei doi inculpați riscă 20 de ani de închisoare, conform rechizitoriului procuroarei regelui Kathleen Grosjean.