Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicat: 22.000 de angajați ar putea avea veniturile diminuate

sebastian_oprescu.jpg

Sindicat: 22.000 de angajati ar putea avea veniturile diminuate
Sindicat: 22.000 de angajati ar putea avea veniturile diminuate

Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici spune că vor scădea veniturile angajaților din ministere şi ale celor din instituțiile deconcentrate cu până la 40 la sută. Diminuarea salariilor se produce ca urmare a trecerii contribuţiei de la angajator la angajat dar şi pe fondul aplicării noii legi a salarizării. În aceste conditii, funcționarii publici se pregătesc de proteste.

Sebastian Oprescu a explicat ca la Ministerul Afacerilor Externe vor fi cele mai mari scaderi de venituri, cu până la 40%. De ce? Pentru că salariul acestor angajați, fiind raportat la nivelul celor din exterior, depășește maximul din grila de salarizare.

Din același motiv, salarii scăzute vor primi si cei cu funcții de execuție, care au venituri mari dar și vechime și experiență pe măsură, completează Sebastian Oprescu. 

Transferul contribuțiilor exclusiv în sarcina angajatului vine peste majorarea salarială de 25%. Fiind o majorare salarială de 25%, contribuțiile de 22,5%, automat rămân 2,5% creștere", a explicat liderul sindical.

Acesta susține că mai sunt instituții în care cei necalificați vor fi plătiți la fel ca cei calificați în urma creșterii salariului minim pe economie.

În aceste condiții, sindicaliștii se pregătesc de proteste, adaugă Sebastian Oprescu.

 
Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici