Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Semnal de alarmă: Toate ONG-urile care oferă servicii sociale vor fi sever afectate de modificările fiscale

Toate ONG-urile care oferă  servicii sociale vor fi sever afectate de modificările fiscale, atrage atenția la RFI Ana Dragu, reprezentantă a Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ – Asociația Autism Europa Bistrița. Asociația a fost prima care a tras un puternic semnal de alarmă că pe fondul  modificărilor fiscale mai multe ONG-uri rămân fără surse de finanțare.

Motivul: IMM-urile care sprijineau activitatea ONG-urilor nu mai au facilitatea de a li se deduce din impozit sponsorizările pe care le direcționează către ONG-uri.

Un alt motiv - ANAF a înăsprit condițiilor de depunere a formularelor 230. Efectele vor fi devastatoare pentru numeroase ONG-uri din țară, singurele care se ocupa de terapia acestor copii, atrage atenția Ana Dragu.

“Sunt câteva modificări la Codul Fiscal: faptul că firmele mici și mijlocii care sprijineau activitatea ONG-urilor nu mai pot sponsoriza, adică nu mai au facilitatea de a li se deduce din impozit sponsorizările pe care ei le direcționează către ONG-uri, apoi înăsprirera condițiilor de depunere a formularelor 230 prin care cetățenii pot redirecționa 2 la sută din impozitul pe venit către o fundație sau o asociație. Cele două cumulate ne distrug principalele surse de venit….

Situația e dramatică. Practic n-o să mai avem surse de finanțare.

Statul nu-și face treaba, nu face ce are de făcut. Din această cauză au apărut foarte multe asociații în general de părinți care oferă serviciille astea si care se finanțau cum v-am descris.

Prin măsurile astea suntem efectiv împiedicați să-i sprijinim pe cei mai vulnerabili dintre copii.

Dacă nu se schimbă nimic estimăm că vom mai putea funcționa normal maxim 2-3 luni. Dacă nu se introduce vreo măsură prin care firmele mici și mijlocii să poată sprijini ONG-urile în continuare și nu se găsește cu acest formular o strategie,  să nu fie în acest hal de birocratizată…cam atât mai rezistăm 2-3 luni.

Noi avem în centru 60 de copii, dar situația nu e dramatică doar la Bistrița. În toată țara sunt asociații de părinți care au înființat centre de terapie, care sunt împrăștiate în toată țara și reunite într-o Federație.

Noi am făcut adrese  catre ANAF la nivel de Federație în care prezentăm impactul acestor măsuri, am avut discuții la ministere, dar fără niciun effect.

Situația e dramatică la modul general pentru că toate asociațiile acestea care efectiv se târau și se chinuiai să ofere aceste servicii tinerilor sunt impiedicate în momentul de față să facă ceea ce știau să facă foarte bine.

Toate ONG-urile care oferă  servicii sociale vor fi sever afectate", spune Ana Dragu.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ana Dragu, reprezentantă a Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ – Asociația Autism Europa Bistrița, intervievată de Andreea Orosz