Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BOR: Acțiunile de protest precum cea de la MȚR pot deveni o problemă pentru Patriarhie

protest_mtr.jpg

Sursa imaginii: 
https://www.facebook.com/tudor.giurgiu

Val de reacții după întruperea proiecției unui film care trata o temă legată de homosexuali, de către un grup care a cântat  rugăciuni, imnul și a afișat mesaje împotriva globalizării, la Muzeul Țăranului Român. „În mod nefericit, protestatarii nu au văzut în MŢR un loc al dezbaterii, ci un instrument de propagandă religioasă, făcând un real deserviciu atât imaginii muzeului, ca instituţie publică, cât şi principiului toleranţei pe care religia creştină îl propune ca mod de viaţă”,  transmite conducerea muzeului, într-un comunicat în care spectatorilor li se cer scuze și se dau asigurări că astfel de incidente nu se vor repeta.  La rândul său, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a transmis un mesaj prin care condamnă „reacţiile isterice şi deplasate” care au avut loc la MŢR. 
Grupul de credincioși nu a reprezentat în niciun fel Patriarhia sau Biserica Ortodoxă Română. Protestul în sine nu e întemeiat din niciun punct de vedere, inclusiv moral, se delimitează, la RFI, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt. 

Patriarhia admite însă că astfel de acțiuni de protest, ce tind să se înmulțească, ar putea deveni o problemă pentru Biserica Ortodoxă Română:V.B.: Stlistica unei mișcări de protest indică și gradul de înțelegere și gradul de cultură al celor care protestează. Dincolo de asta, despărțind așadar instituția de acest grup care a venit să protesteze în felul său, țin să adaug totuși că într-o asemenea instituție (Muzeul Țăranului Român) trebuie să avem grijă ce tip de materiale promovăm. Pot fi foarte valoroase dintr-un anumit punct de vedere, dar inadecvate, ținând cont de profilul instituției în care aceste filme se difuzează. Nu am văzut filmul, am citit doar despre el. Înțeleg că nu este un film de propagandă pro-gay. Este un film constuit pentru a dizolva o veche prejudecată și din acest punct de vedere nu cred că este un film care trebuie blamat. În niciun caz. (…)

Rep.: Unul din contraargumentele celor din sală a fost “noi nu venim în biserici să întrerupem slujbe”. 

V.B.:  Există și cazuri în care au fost persoane care au intrat în biserici și au întrerupt slujba. Așadar nu trebuie să ne luăm la întrecere cine pe cine întrerupe. Vreau să spun doar atât: stilistica mișcării de protest cu concordă cu felul în care Biserica înțelege să contra-argumenteze o mișcare sau alta. Așadar, Patriarhia Română nu invită și nu incită pe nimeni să protesteze în legătură cu filmul despre care vorbim. (...)

Rep.: Au fost cântate rugăciuni pentru Maica Domnului care, din puținele mele cunoștințe, știu că se cântă numai în biserică...

V.B.: Evident, evident. Repet ce am spus. Stilul în care aceste persoane au ales să protesteze, să intre într-un mod care a deranjat, înțeleg, evenimentul în sine...sunt lucruri care nu pot fi susținute.

Rep.: E o blasfemie să cânți astfel de rugăciuni oriunde?

V.B.: Hmmm. Nu este interzis să cânți sau să spui o rugăciune nicăieri. Nu asta e problema. Ci modul în care aceste persoane au ales să protesteze. Consider că e un mod criticabil dintr-un anumit punct de vedere și că nu ar fi trebuit să pătrundă într-un spațiu în care se  desfășura un eveniment și să protesteze în acest fel. Dacă protestul lor e întemeiat sau nu din punct de vedere moral, asta e o altă discuție.

Rep.: Dincolo de stilistica protestului, e întemeiat din punct de vedere moral sau nu?

V.B.: În acest context nu cred că este întemeiat. Dinc e am citit eu nu este un film care să promoveze mișcarea gay.

Rep.: S-au înmulțit astfel de acțiuni. Tonul e din ce în ce mai radical. Ce mesaj are Patriarhia pentru acești oameni care întrerup acte culturale, în contextul în care ortodoxia tocmai asta înseamnă: toleranță, să asculți...

V.B: Biserica întotdeauna a transmis un mesaj al înțelegerii și sprijinirii celuilalt și al menajării lui din toate punctele de vedere. Aceste mișcări de protest virulente, ofensive, sunt mișcări care nu reprezintă în niciun fel vreun punct de vedere oficial al Bisericii Ortodoxe Române.

Rep.: Dar ele pot deveni o problemă pentru Patriarhia Română?

V.B.: În măsura în care ele s-ar înmulți, ar putea deveni o problemă de luat în discuție. Dar e foarte greu să împiedici niște cetățeni liberi care se organizează sponant să protesteze într-un anumit fel. 

Stelian Tănase: Secte manipulate. Zbateri la periferia societății 

Unii au prins gustul pentru teribilisme, comentează la RFI și politologul Stelian Tănase, care consideră că protestul de la Muzeul Țăranului nu ar fi altceva decât o zbatere la perferia societății. Astfel de secte, cum le numește politologul, nu ar reprezenta un pericol iminent, în condițiile în care discursul naționalist nu ar putea reprezenta un program de guvernare în sine: Mai multe persoane au întrerupt așadar duminică seară proiecţia filmului „120 de bătăi pe minut", considerând că tema legată de homosexuali nu este potrivită cu cinematograful MŢR, văzut ca un spaţiu „sacru".