Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Luca Istodor, activist LGBT: Școala nu știe să abordeze cazurile de bullying la care sunt supuși elevii gay

luca-istodor.jpg

Image source: 
RFI România (arhiva)

"Există în continuare multe cazuri invizibile de tineri care se confruntă cu reacții violente în familie și la școală atunci când își asumă coming-out-ul", spune la RFI activistul LGBT Luca Istodor.

Deși șase din zece elevi care dezvăluie că sunt gay, spun că au fost agresați de colegii de școală, doar 5% dintre ei admit că ar cere ajutorul unui profesor. Este concluzia unei cercetări realizate în urmă cu doi ani de Asociația ACCEPT pe un eșantion de câteva sute de adolescenți cu vărste între 14 și 21 de ani.

Doi ani mai târziu, situația nu se schimbă, spune la RFI, Luca Istodor. Activist LGBT, în prezent student la Harvard, Luca își amintește problemele cu care s-a confruntat la liceul Sf. Sava în momentul în care și-a asumant identitatea și orientarea sexuală.

"Din păcate, cred că nu există un sistem prin care elevii să poată primi sprijin în cazul în care au probleme. Ar trebui să existe un mod de a raporta cazurile de discriminare, cazurile de bullying atât din partea profesorilor cât și a colegilor. Mi s-a întâmplat la liceu. Am avut și eu profesori homofobi care ne-au spus la oră că homosexualitatea este o boală. M-am gândit cu cine să vorbesc despre asta și dacă profesorul ar putea fi atenționat că nu e ok să aibă atitudinea asta."

Situația este cu atât mai gravă cu cât aproape 20% dintre elevii chestionați în 2016 de Accept au spus nu doar că nu ar interveni în situații violente, dar ar și participa la acțiunile violente îndreptate împotriva colegilor despre care se consideră că fac parte din comunitatea LGBT.

Luca Istodor este student la Harvard și lucrează acum la Biroul pentru Diversitate din cadrul universității americane. Aici sunt raportate toate cazurile de discriminare apărute în campus.E un model de bune practici care ar putea fi replica și în România crede Luca: "Cred că ar trebui să existe cineva la minister sau în școli, cineva de încredere care să fie instruit și să știe cum să abordeze cazurile de discriminare."

 
Luca Istodor, activist LGBT în dialog cu Andreea Pietroșel