Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Câți țărani au murit, cu adevărat, în Răscoala din 1907?

1907.jpg

O patrulă de cavalerie observă incendiile provocate de răsculați pe o moșie din Bujeu, județul Buzău
Image source: 
Gravură de Samuel Begg, publicată pe prima pagină a publicației The Illustrated London News, 6 aprilie 1907 - via wikipedia.org

În data de 8 februarie 1907 începea Răscoala de la Flămânzi, unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria României. Există dispute serioase între istorici pe tema aceste răscoale. În perioada comunistă, propaganda oficială a vehiculat cifra de 10.000 de țărani care ar fi căzut victime represiunii, însă documentele oficiale arată că au fost cel mult câteva sute de victime.

Răscoala din 1907 a izbuncnit, potrivit unor istorici, din cauza faptului că numeroși țărani nu aveau deloc pământ sau aveau suprafețe prea mici pentru a le asigura traiul zilnic. Astfel, acești săteni erau nevoiți să lucreze loturi de pământ din marile proprietăți boierești administrate de arendași. În primii ani ai secolului XX, arenzile au crescut semnificativ. La începutul anului 1907, administratorii moșiei Flămânzi, care cuprindea 22 de sate, au încercat să crească din nou arenda. Administratorii moșiei au convocat câteva sute de țărani în curtea primăriei din Flămânzi.

Oamenii s-au înfuriat pe unul dintre administratorii moșiei și au izbucnit violențe.

Moșia Flămânzi era administrată de trustul Fischer, condus de arendașul Mochi Fischer, împotriva căruia s-a îndreptat furia oamenilor. Răscoala a căpătat accente antisemite și s-a extins rapid. Există documente din arhive care afirmă că extinderea răscoalei a fost provocată de instigatori austro-ungari, care doreau să destabilizeze România, însă alți istorici consideră că această răscoală a avut exclusiv cauze interne.

În câteva zile, răscoala a cuprins întreaga Moldovă și s-a intensificat. Numeroase proprietăți boierești au fost distruse, iar mulți arendași au fost bătuți și uciși. În acest context, guvernul conservator a demisionat, iar la putere au venit liberalii, conduși de Dimitrie Sturza. Acesta a decis să ia măsuri dure pentru a restabili ordinea.

Noul guvern a declarat starea de urgență și a trimis armata pentru a reprima răscoala. Au existat ciocniri între răsculați și armată. Represiunea a fost excesivă și numeroși țărani au fost uciși, răniți sau maltratați.

Nici până azi istoricii nu s-au pus de acord cu privire la numărul victimelor. Unii au spus că au fost uciși câteva sute de țărani, în baza unor documente oficiale românești. Diplomații austro-ungari au estimat că numărul victimelor a fost cuprins între 3.000 și 8.000 de persoane. Diplomații francezi au estimat numărul victimelor între 10.000 și 18.000 de persoane, iar în perioada comunistă, istoriografia românească a menționat numărul de 10.000 de țărani care ar fi fost uciși.

Indiferent de numărul victimelor, guvernele care au urmat după anul 1907 au fost nevoite să ia măsuri pentru ameliorarea stării țărănimii. Pasul decisiv a fost făcut în anul 1917 de către Regele Ferdinand I, în toiul Primului Război Mondial, care a decis să acorde țăranilor pământ și dreptul de vot. Reformele agrară și electorală au fost înfăptuite după terminarea războiului.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 8 februarie 2018
201