Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect: Camere speciale pentru dependenţii de droguri. „Milioane de seringi folosite sunt aruncate în spaţiul public”

proiect_camere_dependenti_droguri_seringi_aruncate.jpg

Un deputat PSD propune înfiinţarea unor camere de consiliere pentru dependenţii de droguri (Sursa foto: pixabay)
Un deputat PSD propune înfiinţarea unor camere de consiliere pentru dependenţii de droguri (Sursa foto: pixabay)

Deputatul PSD Petre Florin Manole a depus un proiect de lege prin care propune amenajarea unor camere de consiliere, unde persoanele dependente pot consuma droguri sub supravegherea unor specialişti, care le vor ajuta într-un final să scape de dependenţă.

Petre Florin Manole precizează la RFI că “acest proiect aşteaptă punctul de vedere al Guvernului. Este o idee pe care am împrumutat-o din politicile sociale şi de sănătate publică din ţările occidentale. Nu e o idee care mi-a venit mie aşa într-o dimineaţă. Există astfel de facilităţi sanitare în Germania, Elveţia, cred că şi în Franţa, în Spania cu siguranţă, până şi în SUA se va deschide una în curând”.

Ideea de bază este de a privi traficul şi consumul de droguri un pic diferit. Traficul este penal şi nu există nici un dubiu în legătură cu asta şi proiectul meu nu vizează asta. Consumul are pe de o parte o dimensiune penală, dar pe de altă parte o dimensiune de sănătate publică. Dimensiunea de sănătate publică spune că noi societatea, instituţiile mai ales trebuie să ajutăm consumatorul să intre pe lanţul terapeutic, cum se numeşte el şi să progreseze până la a renunţa la stupefiante. Ei bine, un om nu poate să facă asta, dacă nu intră niciodată în contact cu un medic, cu un psiholog, cu asistenţă specializată. Astfel de camere asta propun, contactul direct între consumator şi medic şi asistenţa de specialitate şi îndrumarea lui pe lanţul terapeutic”, explică deputatul.

Astăzi, avem în Bucureşti, de exemplu, milioane de seringi folosite şi aruncate în spaţiul public. Am primit zeci, sute de fotografii de la cetăţeni, pe care i-am rugat să facă asta, care îmi arată aşa ceva, e o problemă enormă. Gândiţi-vă cât de riscant este să te înţepi într-o astfel de seringă şi să te trezeşti că ai contactat o boală foarte gravă, putem vorbi de SIDA sau de hepatită şi aşa mai departe”, spune Petre Florin Manole.

Deputatul declară că aceste camere speciale pentru dependenţii de droguri „ar trebui înfiinţate fie de către administraţia locală, fie de către organizaţii neguvernamentale, dar sub supravegherea şi coordonarea Agenţiei Naţionale Antidrog”.

 
Petre Florin Manole, despre proiectul său privind dependenţii de droguri