Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Sănătăţii: Părinţii, sancţionaţi pecuniar, dacă nu se informează asupra vaccinării

Părinţii ar putea fi obligaţi prin lege să se informeze în privinţa vaccinării copiilor, iar refuzul informării ar putea fi sancţionat pecuniar. Anunţul a fost făcut la RFI de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii explică ce şi-ar dori de la legea vaccinării: „Vorbim despre obligativitatea informării părintelui în ceea ce priveşte vaccinarea, iar la sintagma obligativitate n-o să renunţăm. Am spus-o în declaraţiile trecute: nu vom lua copilul de mână de pe stradă să-l vaccinăm, dar pe părinte putem să-l obligăm să se informeze, astfel încât să ştie toate consecinţele care decurg din faptul că nu vrea să-şi vaccineze copilul, îl oblig să se informeze, aşa cum statul pune la dispoziţie pentru copii, pentru părinţi, pentru că indiferent unde se naşte copilul, privat sau public, tot banii publici finanţează aceste maternităţi. Deci am dreptul şi eu să-l informez, să-l sancţionez dacă nu se informează, având în vedere sănătatea copilului”.

Cum va fi obligat părintele să se informeze în privinţa vaccinării? „Participând la cursurile de informare şi sancţionându-l dacă nu participă, iar apoi să declare pe propria răspundere că nu doreşte vaccinarea copilului. Dar aceasta este o discuţie care ţine de Parlament, pentru că legea vaccinării este la Camera Deputaţilor şi vor mai fi multe discuţii pe această temă”, spune Sorina Pintea.

Cum ar putea fi sancţionaţi părinţii care refuză să se informeze asupra vaccinării? „N-aş putea să spun în acest moment despre ce se va discuta în Camera Deputaţilor. Vor mai fi discuţii pe această temă. Sancţionare pecuniară pentru neinformare, asta cu siguranţă”, precizează ministrul Sănătăţii.

Ce spune Sorina Pintea despre panourile stradale antivaccinare: „Oricine poate să spună orice, dar eu ca stat sunt obligat să informez părinţii asupra riscurilor la care îi supun şi părinţii de asemenea sunt obligaţi să se informeze, având în vedere sănătatea copiilor lor”.