Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie ar putea impune un soft pentru blocarea conținutului jihadist

uk_soft.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Guvernul britanic a lansat un program informatic despre care susține că poate depista cu precizie conținutul jihadist pe internet, relatează BBC. Softul ar putea fi direcționat către companiile mici, în condițiile în care giganți precum Facebook și Google investesc deja sume importante pentru combaterea propagandei extremiste.

Programul informatic a costat în jur de 600 de mii de lire sterline, bani alocați din fonduri publice și a fost realizat de ASI Data Science, o companie de inteligență artificială cu sediul la Londra. După testare, compania susține că programul identifică 94% din conținutul publicat de ISIS, cu o acuratețe de 99,99%. Conținutul asupra căruia încă planează îndoieli ar urma să fie marcat corespunzător și să fie ulterior analizat de factorul uman. 
 
Proiectul ar urma să fie o unealtă în primul rând pentru companiile mici  - care nu au resursele necesare să blocheze propaganda jihadistă. Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd a transmis că, la nevoie, ar putea impune un astfel de instrument, deși tot colaborarea între reprezentanții industriei rămâne cheia în combaterea extremismului online:
 
Nu excludem să impunem softul prin lege . Dar rămân la convingerea că cea mai bună cale este să avem o coaliție, în care companiile mari colaborează cu cele mici și autoritățile naționale. Cu industria de partea noastră, putem să ne asigurăm că suntem cu un pas înainte terorismului și că putem să ne ținem cetățenii în siguranță. 
 


 
Noi detalii ar urma să fie puse la punct în perioada următoare, în timpul unei vizite pe care Amber Rudd o va face în Statele Unite. Au mai existat astfel de încercări, criticate însă de susținătorii unui spațiu virtual liber. Aceștia susțin că orice program informatic, mai ales impus companiilor, poate deveni o unealtă de cenzură sau poate bloca inclusive conținut care, în realitate, nu este problematic.