Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legătura București-Aeroportul Otopeni, în aer

tren.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Linia feroviară directă între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni se amână, cel puțin până în 2020, deși ar fi trebuit să fie finalizată anul acesta. Într-un răspuns pentru hotnews.ro, autoritățile transmit că trebuie să refacă studiul de fezabilitate pentru proiectul care presupune construirea a doar doi kilometri de cale ferată în plus, a unui pasaj subteran și a unei gări. Incertă este și soarta Magistralei M6 de metrou, mult mai costisitoare și la rându-I blocată în hățișul birocratic.

Blocajele sunt cauzate de pregătirea proastă a documentelor, atât în partea de licitație, cât și pe partea de proiectare tehnică – explică, la RFI, Ionuț Ciurea, de la Asociația Pro Infrastructura. În acest condiții, în cel mai fericit caz, Bucureștiul ar putea fi legat direct de aeroport abia  peste 5-6 ani, apreciază Ionuț Ciurea,: 

La modul realist, execuția M6 ar fi în 7-8 ani minim, din momentul în care avem contract semnat. Dar nu avem contract semnat. Dacă până la sfârșitul anului 2019 vom avea contract semnat la metrou, ar trebui să ne arătăm mulțumiți. Dacă vorbim de trenul Gara de Nord-Otopeni, am puteam cel puțin pe hârtie, să vedem mai repede lucrurile finalizate. Proiectul tehnic și lucrările de execuție au termen 2020, oficial. Însă ne vine greu să credem că până o să fie gata documentația de licitație pentru actualizarea studiului de fezabilitate…după aceea studiul gata. Partea de proiectare și execuție. Toate acestea însumate ne duc lejer spre 5-6 ani, din acest moment. 

Toate proiectele majore de infrastructură rutieră și feroviară suferă din punct de vedere al slabei documentații, atât în partea de licitație, cât și pe partea de proiectare. (…) Din cauza acestei slabei pregătiri a proiectelor avem blocaje și probleme tehnice în partea de execuție, atunci când constructorii intră în teren. (…) 
Ascultă AICI interviul integral: