Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încă patru morți din cauza gripei. Dr. Adrian Streinu Cercel:"Vaccinarea încă mai poate fi eficientă"

vaccinare.jpg

ste nevoie de o campanie de informare eficientă și susținută referitor la vaccinare. Este opinia decanului Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Antonio Momoc.
ste nevoie de o campanie de informare eficientă și susținută referitor la vaccinare. Este opinia decanului Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Antonio Momoc.

Gripa a mai făcut încă patru victime! 26 de români au murit de la începutul sezonului rece. În cazul celor mai recente decese, bolnavii sufereau și de alte boli şi nu fuseseră vaccinaţi contra gripei. Este vorba despre două femei și doi bărbați din județele Mureș, Bihor, Ilfov și Iași. Toți pacienții sufereau de boli cronice și nu se vaccinaseră antigripal.

Ministrul Sănătății declara recent că în acest moment nu se poate vorbi de o epidemie de gripă, fiind doar o circulație mai intensă a virusului gripal care se va prelungi până în luna aprilie.

În acest moment ar trebui respectate normele de igienă, carantina, limitarea vizitelor, vaccinarea. Deci tot ce ţine de o măsură igienică normală. Cred că suntem într-un moment în care trebuie să înţelegem că lucrurile trebuie făcute aşa cum sunt. Am primit telefoane de la spitale care au instituit carantina, dar se plângeau că aparţinătorii, pacienţii nu doresc acest lucru şi nu respectă acest lucru. Nu sunt de acord cu limitarea vizitelor.

Fac un apel pe această cale. Să înţeleagă că suntem într-o situaţie delicată a sezonului de gripă. Dacă nu vom înţelege cu toţii că lucrurile nu stau foarte bine, atunci să dea Dumnezeu ca numărul deceselor să nu crească”, declara Sorina Pintea.

In prezent, la nivelul intregii tari sunt in stoc peste 100 de mii de doze de vaccin.

“Şcolile trebuie să ia măsuri de precauţie. Dacă apare un caz, acest caz ar trebui izolat. Deci sunt nişte reguli care trebuiesc respectate, atât. Triajul trebuie făcut atât de părinte, cât şi de medicul de familie sau în primul rând de medicul de familie”, mai spunea ministrul Sănătății.

Vaccinarea încă se mai poate face eficient spune la RFI profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”.

 

 
Profesor dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”.