Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arafat, la RFI: RO-ALERT a costat 13 milioane de lei. Sistemul îi va avertiza pe români în caz de pericole majore

raed.jpg

Raed Arafat este secretar de stat în cadrul MAI și şefa al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă
Raed Arafat este secretar de stat în cadrul MAI și şefa al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă
Sursa imaginii: 
Facebook

Pregătirile pentru demararea sistemul "RO-ALERT", care va permite informarea rapidă a cetățenilor în caz de pericol, este pe ultima sută de metri. Într-un interviu acordat RFI, secretarul de stat Raed Arafat explică beneficiile acestui sistem.

Sistemul "RO-ALERT", care va permite informarea rapidă a cetățenilor, prin intermediul telefoanelor mobile, în caz de pericole majore sau dezastre, va funcţiona din acest an.

Secretarul de stat Raed Arafat declară la RFI că sistemul, care a costat 13 milioane de lei, a fost testat cu succes, dar nu poate preciza cu exactitate luna din care RO-ALERT va fi funcțional. ”El va fi foarte folositor în caz de cutremur, spre exemplu, sau în cazul viiturilor care amenință diverse localități”, spune Raed Arafat. ”Este un sistem care permite ca de la un dispecerat din cadrul ISU, care este în conexiune cu companiile de telefonie mobilă, să se emită mesaje de avertizare imediat pe o zonă definită”, mai afirmă secretarul de stat.

Raed Arafat mai afirmă că, în viitor, toate telefonele mobile fabricate pentru piața din România ar trebui să aibă din start sistemul RO-ALERT activat. În acest sens, se poartă în prezent negocieri cu părțile implicate, susține Raed Arafat.

În interviul acordat RFI, secretarul de stat vorbește și despre Centrul integrat pentru situaţii de urgenţă, care ar urma să se ocupe de toate cazurile urgente de la nivelul Capitalei.

Ascultă interviul integral acordat RFI de secretarul de stat Raed Arafat: