Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salvați Copiii: Un copil din şase trăieşte într-o zonă de conflict

copil.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un copil din şase trăieşte într-o zonă de conflict, iar nivelul de risc la care sunt supuși copiii este la cel mai mare nivel din ultimele două decenii, reiese dinr-un raport al organizației Salvați Copiii. Siria, Afghanistan și Somalia sunt, potrivit cercetării, cele mai periculoase țări pentru copii. 

Generic, copiii din Orientul Mijlociu sunt cei mai vulnerabili: doi din cinci trăiesc în apropiere de locul unui conflict armat care se soldează cu morți, uneori și la mai puțin de 50 de km. Pe aceleași coordonate, statistic, în Africa un copil din cinci este supus riscurilor generate de ciocniri armate. 

Potrivit raportului preluat de presa internațională, peste 357 de milioane de copii trăiesc astăzi într-o zonă de conflict. Este o creștere de 75% comparativ cu anul 1995, când numărul lor era în jur de 200 de milioane. 
Siria, Afghanistan şi Somalia sunt cele mai periculoase locuri pentru copii, scot în evidență autorii raportului. Salvați Copiii avertizează că sunt peste 160 de milioane de copiii care își duc traiul de zi cu zi în zone de conflict de intensitate ridicată. Acele regiuni sunt sub incidenţa tuturor celor şase „violări grave” decretate  de Națiunile Unite: ucidere şi mutilare, recrutarea şi folosirea copiilor, violenţă sexuală, răpirea, atacuri asupra şcolilor şi spitalelor, lipsa accesului la ajutoare umanitare. Salvați Copiii transmite, pe baza datelor ONU,  că  în ultimii șapte ani a crescut cu 300% numărul minorilor omorâți și desfigurați și precizează că situația ar putea fi și mai gravă, din moment ce state aflate în conflict nu furnizează, de cele mai multe ori, date complete. 

Copiii au devenit și mai vulnerabili în contextul în care, în ultimii ani, conflictele armate s-au mutat în zone urbane, iar tacticile de asediu vizează din ce în ce mai mult civilii. Combatanții sunt din ce în ce mai brutali, iar populația civilă a devenit, în locuri precum Siria sau Yemen, scut uman. Copiii sunt recrutați pentru a deveni combatanți sau pentru a comite atacuri sinucigașe. Pe lângă riscurile fizice, copiii sunt privați de igiena de bază, sunt malnutriți și nu au acces la educație, mai arată organizația Salvați Copiii. 

Raportul va fi prezentat la Conferința de Securitate de la Munchen ce începe vineri.