Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pacienții, către ministrul Pintea: Spitalele nu au bani de medicamente. De la 1 martie va fi și mai rău

spital.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Una din cele mai grave probleme ale sistemului medical românesc este lipsa medicamentelor din spitale. Teoretic, pacienții ar trebui să primească gratuit atât medicamentele, cât și materialele necesare pe perioada internării. În realitate, bolnavii sunt nevoiți de multe ori să își achiziționeze cele necesare tratării, fără a fi despăgubiți.

Ministrul Sănătăţii spune că există o soluție legală atunci când spitalele nu le pot asigura celor internați medicamentele și materialele necesare. Într-un interviu la Digi24, Sorina Pintea a precizat că spitalele sunt obligate să asigure medicaţia necesară pacienţilor, iar în situaţia în care pacienţii cumpără medicamente în perioada în care sunt internaţi, pot să primească de la casieria spitalului contravaloarea medicamentelor şi materialelor: "Aş vrea ca pacienţii să fie informaţi pentru că am constatat, de când am venit în minister, că nu se cunosc suficiente lucruri. Am fost surprinsă să aflu că pacienţii nu ştiu că pe perioada internării pacienţii nu trebuie să-şi cumpere nimic. Spitalul este obligat să le asigure. Scrie în lege. Pacientul trebuie să meargă să deconteze cu factură şi chitanţă (medicamentele pe care le cumpără n.r.) la casieria spitalului. Dacă spitalul nu dispune, poate din motive de aprovizionare, (...) pacientul poate să-şi cumpere, iar cu factura şi cu chitanţa, face o cerere şi merge la casieria spitalului pentru a-şi încasa contravaloarea, bineînţeles după ce aprobă directorul financiar verificând dacă într-adevăr pacientul a fost internat, chitanţa a fost eliberată pe perioada internării, iar materialele şi medicamentele i-au fost solicitate ca şi ajutor pentru a fi tratat. Există aceste prevederi în normele la contractul cadru", a declarat Sorina Pintea.

Pacienți: Spitalele nu au fondurile necesare decontării medicamentelor

Care este reacția pacienților? ”Medicamentele nu pot fi decontate din simplul motiv că spitalele nu au fondurile necesare”, declară, la RFI, președinte Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia. El îi atrage atenția ministrului că afirmația sa nu are fundament, în condițiile în care unitățile spitalicești au din ce în ce mai puțini bani odată cu creșterea salariilor din Sănătate:

”Afirmația nu este fondată. Spitalele trebuie să aibă în farmacie toate medicamentele necesare pecienților internați. Nu s-a întâmplat niciodată ca medicamentele cumpărate de pacienți din afara spitalului să fie decontate deoarece spitalul nu are bani. Mai ales de la mărirea de anul trecut de salarii pentru medici și cadrele medicale, mărire binevenită de altfel și susținută de noi, pacienții. Spitalele nu au primit bani în plus în cuantumul acestor măriri de salarii”, declară Cezar Irimia.

Președinte Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer mai spune că se așteaptă ca ”de la 1 martie lucrurile să stea și mai rău”, în contextul în care salariile medicilor vor crește din nou cu până la 170%, conform ministrului Sănătății. ”M-aș bucura dacă spitalele să găsească fondurile necesare cu care să acopere aceste măriri de la 1 martie”, mai afirmă Cezar Irimia, care subliniază că Guvernul trebuie să rezolve situația fondurilor în scăderea ale spitalelor.

Ascultă interviul AICI:

 
Cezar Irimia, despre lipsa medicamentelor din spitale