Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect: Analize gratuite pentru depistarea hepatitelor B și C

Românii asigurați în sistemul de Sănătate vor putea face, gratuit, cu recomandare de la medicul de familie, analizele specifice depistării virușilor hepatitelor B și C. Este vorba despre markerii virali, analize care în prezent sunt gratuite doar pentru femeile însărcinate și cei care au intrat în contact cu persoanele bolnave. 

Măsura se regăsește în Proiectul Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru ce va reglementa condițiile acordării asistenței medicale pentru anii 2018-2019. 

Este vorba despre o măsură cerută, în repetate rânduri, de medicii de familie, având în vedere că în jur de 1.400.000 de români au o formă de hepatită virală, depistarea bolii fiind făcută, de cele mai multe ori, în faze avansate. Mai mult, potrivit unui sondaj intern al  Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, numărul pacienţilor cu hepatită creşte în fiecare an. România ocupă, astăzi, locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de Hepatita C, conform datelor de prevalenţă raportate de Organizația Mondială a Sănătății. De asemenea, ocupăm locul 4 în Europa ca rată a mortalităţii cauzată de afecţiunile hepatice, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice. Depistată la timp, boala se poate vindeca și pot fi prevenite cazurile grave, precum ciroza hepatică sau cancerul hepatic.

Există numeroși pacienți care sunt expuși riscului de a face hepatită B sau C, pe care îi putem suspecta ca având acest virus după evoluția unor analize de laborator. Până acum, nu puteam să dăm acești markeri, în mod gratuit, decât pacienților care erau contacți ai celor care sunt diagnosticați sau femeilor însărcinate. Altfel, trebuia să trimitem pacienții la Boli Infecțioase”, a declarat pentru RFI, Sandra Adalgiza Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie-București.

Potrivit proiectului postat pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medicii de familie vor mai putea face spirometrii (teste folosite în diagnosticarea și monitorizarea bolilor pulmonare) sau monitorizare Holter (măsurarea continuă a tensiunii arteriale pe o perioadă de 24 de ore, cu ajutorul unui dispozitiv care înregistrează, în mod continuu, ritmul inimii în timpul activităților zilnice). 

Proiectul mai prevede faptul că diagnosticul precoce al tumorilor mamare şi al leziunilor precanceroase ale colului uterin, supravegherea sarcinii cu risc şi a hipertensiunii arteriale esențiale sunt servicii medicale de spitalizare de zi ce vor putea fi efectuate în ambulatoriul de specialitate clinic.Tot în ambulatoriu, în baza biletului de trimitere valabil 60 de zile, se vor putea acorda consultaţii de îngrijiri paliative de medicii cu competență/atestat în specialitate. Pachetul de servicii de îngrijiri paliative la domiciliu a fost revizuit în totalitate, introducându-se servicii noi asigurate de echipe multidisciplinare (medic, asistent, psiholog, kinetoterapeut).

Prin noile norme metodologice se mai reglementează modul în care asiguraţii vor beneficia de servicii medicale pe perioada vacanţei medicului lor de familie.
Proiectul Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru pentru anii 2018-2019 se află în dezbatere publică, până pe 24 februarie.

 
Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie-București, în dialog cu Mirela Dădăcuș