Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De la joc... la educație financiară

Pare o muncă de Sisif să înveți un copil cum se câștigă banii și care este valoarea acestora. Și totuși, prin joacă, cei mici pot descoperi ce este trocul, de exemplu, sau cum să facă economii pentru a cumpăra jucăria dorită.

Normal ar fi ca educația financiară să fie începută în familie și continuată în grădiniță și la școală. Însă, potrivit statisticilor, românii stau modest la capitolul "educație financiară". În lipsa unei surse de informare în familie, școala ar trebui să le dea copiilor, care sunt ca niște bureți care absorb informația, un ABC financiar, spune dr. Ligia Georgescu – Goloșoiu, doctor în Economie, fost consilier BNR și coordonator al grupului de lucru din cadrul BNR, care a realizat programa școlară Educația Financiară.

În ultimii cinci ani, peste 300.000 de preșcolari și elevi din România și Republica Moldova au studiat, gratuit, “Educația Financiară” în școli. Este vorba despre o materie opțională, un proiect demarat de Banca Națională a României, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale.

"Educația financiară a copiilor trebuie să înceapă încă de la o vârstă fragedă. Aceștia trebuie să fie familiarizati cu banii, cum se câștigă banii, valoarea acestora, să li se imprime respectul față de muncă și de bani, să înțeleagă faptul că banii se cheltuiesc cu responsabilitate, să fie obișnuiți cu economisirea și să fie implicați în activități caritabile", spune dr. Ligia Georgescu – Goloșoiu, în prezent președintele Asociației pentru Promovarea Performanței în Educație.

 
Ligia Georgescu-Goloșoiu, doctor în Economie, președintele Asociației pentru Promovarea Performanței în Educație, în dialog cu Mirela Dădăcuș