Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Sănătăţii, sfaturi pe timp de ger: Evitaţi automedicaţia, contactaţi telefonic medicul de familie

Ministrul Sănătăţii recomandă populaţiei să nu se expună gerului din această perioadă şi să evite automedicaţia. Sorina Pintea sfătuieşte pacienţii să consulte medicul de familie prin telefon, pentru a nu ieşi din casă pe temperaturi scăzute. România a înregistrat până acum o victimă din cauza frigului.

Sorina Pintea spune la RFI ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facă populaţia în această perioadă de ger: „În primul rând, populaţia trebuie să evite deplasările în spaţiile deschise şi expunerea prelungită la frig. Să respecte regulile de igienă, pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume (...). Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute, pentru a se feri de degerături. Încă o recomandare foarte importantă: în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este absolut necesară consultarea medicului”.

Ministrul Sănătăţii le recomandă pacienţilor ca în unele cazuri „să ia legătura telefonic cu medicul de familie”.

„Pentru Direcţiile de Sănătate Publică am trimis o circulară, prin care recomandam anumite chestiuni, în sensul că pentru perioadele cu temperaturi scăzute, pentru perioadele cu ninsori, cu vânt puternic (...) trebuie să se facă o evaluare foarte exactă a cazurilor pacienţilor care necesită dializă, a pacienţilor cronici care necesită monitorizare permanentă, a gravidelor în ultimele două luni de sarcină, iar în cazul în care aceste persoane necesită tratament imediat, să fie internate în spital şi ţinute în spital până când Codul Portocaliu este ridicat. De asemenea, acolo unde există centre de permanenţă, unde lucrează medici de familie, dacă este cazul şi insist, dacă este cazul, aceştia pot fi rugaţi să rămână să aibă grijă de pacienţii care se adresează centrelor lor”, spune Sorina Pintea.

Ministrul mai precizează că a recomandat spitalelor din zonele afectate de Codul Portocaliu „să permită intrarea în unităţile de primiri urgenţe a pacienţilor care nu au adăpost sau care au nevoie de adăpost şi de un minim tratament”.