Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicii, sceptici privind majorarea salariilor: Ar fi extrem de bine, dar avem tot felul de dubii

Buget redus Sanatate Medic imbolnavim.jpg

Sistemul sanitar primește mai puțini bani în 2020 față de 2019, potrivit proiectului de buget (Sursa foto: pixabay)
Sistemul sanitar primește mai puțini bani în 2020 față de 2019, potrivit proiectului de buget (Sursa foto: pixabay)

Medicii nu cred în nivelul majorărilor intrate în vigoare la 1 martie, până nu vor vedea fluturaşii de salariu luna viitoare. O spune la RFI preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, Victor Eşanu.

Liderul Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor precizează că lefurile angajaţilor din sănătate au fost deja afectate în ultima perioadă de măsurile fiscale luate de Guvern: „Am analizat cu atenţie toate anexele care înseamnă creşterile salariale pe specialităţi. Dacă se va întâmpla aşa cum spun decidenţii va fi extrem de bine. Singura creştere salarială semnificativă a fost pe vremea ministrului Bănicioiu, 25%, în afară de asta n-am mai văzut niciodată nici o creştere. Or preţurile au crescut întruna. Noi sperăm că va fi aşa, doar că avem tot felul de dubii. Noi nu suntem parteneri cu nici un partid politic, nu semnăm protocoale preelectorale, cum fac alte federaţii şi de aia încercăm să fim obiectivi. Deja, creşterea impozitelor la 45% împreună cu taxele care s-a întâmplat în urma transferului de contribuţii ne-a mâncat o parte din aceşti bani, deja limitarea sporurilor la 30% ne-a mai mâncat o parte din această creştere, aşa încât absolut sigur voi fi după ce vom primi cu toţii fluturaşii din luna aprilie”.

În opinia lui Victor Eşanu, creşterile salariale anunţate de Guvern reprezintă un pas important către îmbunătăţirea sistemului sanitar, însă el trebuie urmat de dotarea spitalelor la standarde moderne: „În condiţiile în care eu am un salariu atât de bun cum promite Guvernul, mie mi se vor cere servicii pe măsură, de calitate şi dacă instituţia în care eu lucrez nu-mi poate oferi condiţii pentru acest lucru, eu ca medic o să strig în toate părţile am nevoie de aparatură, am nevoie de curăţenie, am nevoie de lipsa infecţiilor intraspitaliceşti, pentru că la salariul meu mi se cere pe bună dreptate să ofer servicii ca în Occident”.

Salariile din sănătate şi educaţie au crescut de la 1 martie. Leafa unui medic primar de exemplu se va majora de la aproximativ 6.000 de lei brut la 13.000, iar profesorii vor beneficia de majorări salariale de 20%.

Victor Eşanu, despre majorarea salariilor medicilor de la 1 martie 2018