Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Evaluarea națională a elevilor, boicotată de sindicaliștii din educație

exam_1.jpg

FSLI vrea rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic
FSLI vrea rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic
Image source: 
Wikimedia Commons

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunță că în 1.100 de şcoli va fi boicotată simularea examenului de evaluare naţională, care are loc în perioada 5-7 martie și cere același lucru și în cazul simulării examenului naţional de bacalaureat.

Sindicaliștii spun că au recurs la această formă de protest din cauza nemulţumirilor majore şi a lipsei de răspuns din partea Guvernului, dar şi a liderilor celor două Camere din Parlamentul României, la solicitările lor.

Este vorba de soluţionarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. De asemenea, sindicaliștii cer ca majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiţionată de comasări de unităţi de învăţământ, disponibilizări de personal şi de tăieri ale unor drepturi salariale legale.

În plus, FSLI vrea creşterea costului standard per elev/preşcolar pentru cheltuielile materiale, astfel încât părinţii să nu mai fie nevoiţi să aducă bani de acasă pentru dotarea claselor și rezolvarea modului de calcul al sporurilor şi indemnizaţiilor care li se cuvin salariaţilor din sistemul educaţional.

Se are în vedere și rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, având în vedere că această categorie socio – profesională are coeficienţi de ierarhizare situaţi în pătrimea inferioară și acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.

”În urma consultărilor, membrii de sindicat au cerut şi boicotarea simulării examenului naţional de bacalaureat, din perioada 19-22 martie 2018”, mai transmite FSLI, apreciind că este nevoie de unitate, de implicarea tuturor salariaţilor din învăţământul preuniversitar de stat,  indiferent de apartenenţa sindicală, pentru a reuşi în aceste demersuri.

Ministerul Educaţiei Naţionale organizează, în perioada 5 - 7 martie 2018, la nivel naţional, simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, la care sunt aşteptaţi să participe cei aproape 180.000 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a la începutul anului şcolar 2017-2018.