Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarul Timișoarei, iritat de “țațismele” jurnaliștilor: N-am nevoie de lingușeli pe lângă asemenea presă

Mai multe redacții și jurnaliști din Timișoara s-au solidarizat, după ce primarul Nicolae Robu a afirmat că unii ziariști (fără a nominaliza) sunt „paraziţi sociali care trăiesc din taxă de protecţie şi de asmuţire”.  Edilul a fost nemulțumit că nu ar fi fost lăsat să vorbească la conferința de presă și că ar fi fost înterupt sistematic cu întrebări.

Acum, într-o scrisoare deschisă aderesată Comisiei de Cultură şi Mass Media din Parlamentul României, Consiliului Naţional  pentru Combaterea Discriminării și ONG-urilor de profil, semnatarii atrag atenția asupra presupuselor derapaje ale primarului și transmit că vor apăra dreptul jurnaliștilor de a adresa întrebări sau de a critica activitatea persoanelor publice. 

De partea sa însă, primarul Timișoarei rămâne ferm pe poziții și spune, la RFI, că toți jurnaliștii au și vor avea acces liber la conferințele sale de presă. Nicolae Robu insistă însă că nu are nicio responsabilitate, chiar dacă a foslosit termeni duri și susține că locuitorii Timișoarei ar fi de partea sa: 

Nicolae Robu: Eu îmi voi vedea de treabă, cum am făcut-o și până acum. Voi organiza conferințe de presă de două ori pe săptămână, la Primărie și la PNL, deschise tuturor. Nu există acreditări. Dar nu o să tolerez niciodată o atmosferă de mahala. Țațismul. (…) 

Rep.: Vorbiți de un țațism. Cuvintele dvs. Acestui “țațism” dvs. îi răspundeți foarte dur. “Paraziți sociali care trăiesc din taxă de asmuțire”…

N.R.: Nu cred. Nu cred că a spune așa ceva ține de un vocabular de joasă ținută. (...) De ce negați dvs. că ar exista? Nu fac nimic util pentru societate. Eu n-am nimic cu jurnaliștii, să ne înțelegem. Eu am toată stima pentru o mulțime de jurnaliști.

Rep.: Relația dintre un primar și presă în România cum vi se pare? Cum ați cataloga-o, generic?

N.R.: Din punct de vedere al primarului Robu există cred cea mai mare deschidere la comunicare din țară. Urmăriți pagina mea de Facebook și veți vedea câtă comunicare am. Urmăriți toată presa timișoreană să vedeți cu ce subiecte își face treaba. Totul este legat de Robu, ceea ce înseamană că  eu îmi fac datoria în actul de comunicare. Eu stau la dispoziția jurnaliștilor trei ore pe săptămână. Comunic. Însă aceste persoane, că nu pot să-i numesc jurnaliști pe toți...dacă cineva bate mingea pe maidan, nu însemană că este fotbalist. La fel. Dacă cineva scrie pe undeva sau vorbește pe undeva, nu înseamnă că este jurnalist.

Rep.: Este strict evaluarea dvs. Locuitorii Timișoarei cum vor... (interpreta această situație?) 

N.R.: Locuitorii s-au pronunțat și se pronunță în orice sondaj. Ați avut curiozitatea să vă uitați la postările de pe Facebook, să vedeți de partea cui sunt cetățenii?

Rep.: Am văzut inclusiv reacții ironice.

N.R.: Păi doar n-o să vorbim de unanimități. Sunt net favorabili mie. Și până una-alta eu intru în evaluare la vot. Acolo se vede. Unde intră în evaluare aceste personaje care se pretind jurnaliști? (...) Am vrut să răspund la întrebări și nu am fost lăsat de oameni lipsiți de bune-maniere. (...) Eu nu sunt timorat pentru că n-am nevoie de lingușeli pe lângă asemenea presă. Asta nu e presă. (...) La mine și acum s-au uitat, vineri, 11 mii de oameni la conferința de presă pe Facebook. Sunt de departe cel mai transparent și omul care comunică cel mai mult dintre toți primarii din România. Fără bani. Fără boost. La mine aceste urmăriri ale postărilor sunt organice. Dacă vreau pot să plătesc să se disemineze și mai mult. E dreptul meu. Numai că nu a fost cazul.