Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Evaluarea națională: Presiuni asupra profesorilor, probe cu 5 ore întârziere, copii mutați cu microbuzul la alte școli (FSLI)

Sindicaliștii din educație semnalează probleme grave în zeci de școli din țară unde luni au început probele din cadrul simulării evaluării naţionale. Dificultățile au fost generate de un boicot al profesorilor. Sindicalișii susțin, însă, că acționează în interesul elevilor și că Ministerul Educației și inspectoratele au încălcat legea prin măsurile luate.

Simularea evaluării naţionale pentru elevii de clasa a 8-a a început, luni, cu proba la Limba și literatura română, însă examenul a fost boicotat în câteva zeci de școli din mai multe județe. Aici, dascălii au refuzat să supravegheze probele în semn de protest față de problemele din Învățământ.

Autoritățile locale s-au mișcat repede ... și ilegal, după cum susțin, la RFI, sindicaliștii din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), aducând ca supraveghetori profesori pensionați sau chiar personal din inspectorate. Mai mult, în unele cazuri, afirmă aceleași surse, elevii au fost mutați cu microbuzele la alte școli unde dascălii nu au aderat la protest.

În acest condiții, ”boicotarea simulării examenului de evaluare naţională nu a avut amploarea dorită de sindicate din cauza presiunilor făcute asupra dascălilor din întreaga țară”, reclamă, la RFI, prim-vicepreşedintele FSLI, George Purcaru:

”Este vorba despre presiunea exercitată de minister (n.r. Ministerul Educației) și inspectorate asupra colegilor noștri. S-au adus pentru supravegherea elevilor la examene chiar și cadre pensionate sau inspectori pentru a suplini absența dascălilor care au participat la protest. În unele școli, elevii au fost transportați cu microbuzele la alte școli. În alte situații, examenul a început cu cinci ore întârziere”, afirmă George Purcaru.

Ascultă interviul integral:

 
Prim-vicepreşedintele FSLI, George Purcaru, despre problemele generate de boicotul profesorilor