Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criză de imunoglobuline. România cere ajutor internațional pentru a face rost de medicamente

Măsură fără precedent luată de autoritățile române, care au fost nevoite să ceară ajutorul Uniunii Europene în problema imunoglobulinelor. ”Avem nevoie de 5000 de doze”, a declarat pentru RFI, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunțat în această seară că a luat decizia de a declanşa mecanismul european de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pacienților români.

“Nu am reușit să asigurăm aprovizionarea pieței din România cu imunoglobuline pentru pacienții care au nevoie de acest tip medicament. Nu am reușit să convingem distribuitorii și producătorii să ne aducă acest tip de medicament, având în vedere că statul român le-a întins o mână în sensul că taxa clawback pentru aceste produse a fost suspendată pe o perioadă de 2 ani de. În acest moment, nu avem nici măcar o doză de imunuglobulină în stocurile noastre.Prin urmare, am declanșat mecanismul de protecție civilă, cerând ajutor statelor europene conectate la acest sistem.Așteptăm reacția și oferta acestor state. Am solicitat aproximativ 5.000 de doze”, a declarat pentru RFI, Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor. Persoanele cu boli autoimune și neurologice sunt cele mai afectate de lipsa imunoglobulinei.

 
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea