Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii care se tratează în străinătate scapă de birocrație|Documentele medicale, transmise online

Autoritățile fac un pas pentru a scăpa de birocrația din sistemul sanitar. Casa Națională de Asigurări de Sănătate implementează un program informatic care facilitează schimbul transfrontalier de documente medicale.

 

Practic, toate documentele care în prezent se transmit prin poştă dintr-o ţară în alta, între CNAS şi instituţiile omoloage, vor putea ajunge aproape instantaneu la destinaţie, cu costuri foarte mici, a declarat pentru RFI, Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Potrivit acestuia, sistemul informatic va fi implementat până la sfârșitul anului 2019. Valoarea investiţiei depăşeşte un million de euro, iar banii vin aproape în totalitate de la Comisia Europeană.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), ne-a declarat că pacienții trebuiau să aștepte chiar și două luni până când documentele medicale erau completate și trimise, integral, peste hotare.

“Corespondența online va îmbunătăți cumva calitatea vieții pacientului, care nu mai e pus pe drumuri să ducă mii de hârtii și să facă anumite dovezi privind decontarea acestor servicii medicale, în interiorul Uniunii Europene.Sper ca pacientul să aibă acces imediat atunci când are recomandare de tratament în străinătate. Oricum, el mai întâmpină greutatea credibilității statului nostru la decontare, pentru că suntem rău-platnici.”, a precizat Cezar Irimia, președintele FABC.

 

 

 
Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS, și Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer