Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"În cinci ani, medicina de familie nu va mai exista"

Medicina de familie este împinsă spre faliment. În cel mult cinci ani, specialitatea care asigură asistență medicală primară populației nu va mai exista, avertizează dr. Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Într-o țară cu un sistem de sănătate care funcționează bine, asistența medicală primară este baza sistemului de sănătate, asigurând 90% din consultațiile anuale. Asta înseamnă că problemele sunt rezolvate la primul nivel, însă medicul de familie trebuie să fie finanțat corespunzător, spune dr. Sandra Alexiu.

 În România însă, banii sunt cheltuiți la întâmplare. “Toți banii din Fondul Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), care se strâng de la pacienți, se duc către spitale. Se pompează bani în spitale, în medicina de înaltă performanță, fără să plătești acolo unde se poate degreva, exact sistemul superior se poate degreva, dacă se investește  în medicina de familie. Așa este politica de sănătate a oricărui stat cu un sistem de sănătate normal. Așa se face. În România, procentul pe care funcționează asistența medicală primară este de 5,8%, în condițiile în care ar trebui să primească 12 – 15 % din bani. Asistența medicală primară asigură 111 milioane de consultații pe an. ”, a declarat pentru  RFI, dr. Sandra Alexiu.

Vicepreședintele SNFM a precizat că veniturile medicilor de familie și ale celor din cabinetele independente din ambulatoriul de specialitate, ca și asistenții medicali din aceste segmente ale sistemului medical, nu beneficiază de măririle oferite de Guvern, deși fac parte din sistemul public de sănătate. Din circa 40.000 de medici care au contract cu  casele de asigurări de sănătate, 11.256 sunt medici de familie și încă 10.000 sunt medici din ambulatoriul de specialitate. Asta înseamnă că jumătate din medici nu vor avea venituri similare colegilor din spitale, și nici asistentele acestora.

Mai mult, medicii de familie trebuie să plătească din buzunar contravaloarea unor rețete care ar fi fost eliberate eronat.

“Au venit imputări după controalele Curții de Conturi. Personal, am de dat înapoi către casa de asigurări, pentru controalele care reprezintă rețetele din 2014, 2015 și 2016, suma de 78  de milioane de lei vechi. Alte colege din județ ajung până la 400 de milioane de lei vechi.  Și asta, pentru că sistemul informatic ne-a dat valori eronate. Pacientul apărea în sistem cu handicap sau veteran de război, iar acum ni se impută nouă valorile rețetelor pe care le-am dat în funcție de ce scria în sistem. Din 2013, legea stipulează că nu trebuie să mai solicităm dovada de asigurat de la pacienți pentru că dovada apare în sistemul informatic. Suntem loviți din toate părțile. Vârsta medie în medicina de familie, la această oră, este de 54 de ani, Codul Fiscal ne ia jumătate din fonduri, avem de dat bani după notificările de la casa de asigurări de sănătate, valorile de punct nu cresc...Nici nu o să mai existăm...În cinci ani, medicina de familie nu va mai exista.”, a conchis medicul Sandra Alexiu.

Statistile Societății Naționale de Medicina Familiei arată că în 2030, doar unul dintre 3 pacienți români va mai avea medic de familie, în condițiile în care se așteaptă ca numărul pensionarilor, adică segmentul cu cea mai mare nevoie de asistență medicală primară, va reprezenta 30% din populație.

 
Dr.Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreședinte SNMF, despre problemele medicilor de familie