Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: 8 Martie, de origine americană sau rusească?

petrograd_1917.jpg

Demonstrație a femeilor ”pentru pâine și pace”, Petrograd, 8 martie 1917
Image source: 
Wikipedia / public domain

Ziua Internațională a Femeii are, și ea, o istorie a ei, care a început în 1909. Însă nu în data de 8 martie, ci în 28 februarie, când, în Statele Unite ale Americii, a fost serbată pentru prima dată Ziua Națională a Femeii, în onoarea grevei muncitoarelor din New York, care protestaseră, cu un an înainte, împotriva condițiilor de muncă. Însă actuala Zi Internațională a Femeii are și o altă sorginte: cea sovietică.

Ziua de 8 Martie, sărbătorită acum de milioane de femei din întreaga lume, ca fiind ziua feminității, dar și a maternității, avea, la începutul secolului XX, un cu totul alt înțeles. Ea a pornit de la lupta pentru emancipare a femeii.

După ce, în 28 februarie 1909, în SUA a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Femeii, un an mai târziu, în 1910 a venit rândul Internaționalei Socialiste, reunite la Copenhaga să declare caracterul internațional al sărbătorii, pentru a onora mișcarea pentru drepturile femeii și pentru a constitui un sprijin în obținerea votului universal pentru femei. Propunerea a fost aprobată unanim de peste 100 de femei din 17 țări, prezente la conferință, printre care s-au aflat și primele trei femei alese în Parlamentul finlandez. Însă atunci nu a fost stabilită și o dată fixă pentru marcarea acestei zile.

Așa se face că, în 1911, Ziua Internațională a Femeii a fost marcată pentru prima dată în 19 martie în Austria, Danemarca, Germania și Elveția, unde mai mult de un milion de femei și bărbați au participat la mitinguri. Pe lângă dreptul de a vota și de a exercita funcții publice, femeile au solicitat dreptul la muncă, la formarea profesională și la încetarea discriminării la locul de muncă.

În anii 1913-1914 Ziua Internațională a Femeii a devenit un prilej de protest față de Primul Război Mondial, în Rusia. Ca parte a mișcării pentru pace, rusoaicele au marcat prima lor Zi Internațională a Femeii în ultima duminică din februarie. În alte părți ale Europei, pe 8 martie sau în jurul acestei date, femeile au organizat mitinguri fie pentru a protesta împotriva războiului, fie pentru a-și exprima solidaritatea cu alți activiști.

În 1917, pe fondul războiului, femeile de la Uzina Putilov din Petrograd au ales din nou să protesteze și să ceară "pâine și pace" în ultima duminică din februarie (care a căzut pe 8 martie în calendarul gregorian). Patru zile mai târziu, țarul a abdicat, revoluția a început, iar guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul de vot. Din 1921, 8 martie devine sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, în memoria evenimentelor care au precedat Marea Revoluţie din Octombrie.

De abia în 1975, în timpul Anului internațional al femeilor, Organizația Națiunilor Unite a început sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii, oficial, pe 8 martie, după ce Carta Națiunilor Unite, semnată în 1945, a fost primul acord internațional care afirma principiul egalității între femei și bărbați.

 

 

 

 

Foto: Afiș dedicat luptei femeilor pentru dreptul la vot, Germania, 1914 (wikipedia, public domain)

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 8 martie 2018
167