Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, locul 25 din 28 în UE în ceea ce privește egalitatea între femei și bărbați

România se află pe locul 25 din 28, în cadrul Uniunii Europene, în ceea ce privește egalitatea între femei și bărbați. Țara noastră împarte antepenultima poziție cu Slovacia, fiind ,,devansată" de Ungaria şi Grecia. Suedia, Finlanda și Danemarca sunt țările cu exemple de urmat atunci când vine vorba despre promovarea femeilor.

Statisticile se regăsesc într-un raport publicat, în 2017, de către Comisia Europeană, documentul fiind punctul de plecare al unei dezbateri organizată în Capitală, de ziua internaţională a drepturilor femeilor. Este vorba despre masa  rotundă cu tema ,,Egalitatea între femei şi bărbaţi: Provocări în 2018”, organizată de Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, în parteneriat cu Ambasada Franţei şi GADIF (Groupe des Ambassades, Delegations et Institutions francophones en Roumanie).

Evenimentul a adus la masa discuțiilor ambasadori din cinci state (Franța, Liban, Tunisia, Olanda și Canada), reprezentanţi ai societăţii civile şi ai comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti, care au vorbit despre provocările actuale ale egalității între femei și bărbați, precum și despre stereotipurile de gen.

Conform raportului publicat de către Comisia Europeană, mai avem mult până să ajungem la o societate a egalității între femei și bărbați, la nivelul UE. Astfel, deşi peste 60% dintre absolvenţii de universităţi sunt femei, numai un cercetător din trei este femeie, în timp ce numai 23% dintre membrii Consiliilor de administraţie ale principalelor societăţi cotate la bursă sunt femei. Statisticile europene mai arată că femeile ar trebui să munceasă încă 59 de zile pentru a avea salariul egal cu bărbaţii. În ceea ce privește reprezentarea femeilor în politică, media europeană arată o prezență de sub 30% în parlamentele naţionale şi în guverne .

800