Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ziua în care a fost ales Papă argentinianul Jorge Maria Bergoglio

papa_francisc.jpg

Image source: 
Facebook / Papa Francisco

În data de 13 martie 2013, lumea avea parte de o premieră: un sud-american era ales suveran pontif. Noul Papă esta primul șef al Bisericii Catlice care poartă numele de Francisc și care provine din ordinul iezuit. Papa Francisc și-a câștigat renumele de nonconformist și a făcut o serie de afirmații care au stârnit mari controverse.

Jorge Maria Bergoglio s-a născut în Buenos Aires, capitala Argentinei, într-o familie de emigranți italieni. Era unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor la căile ferate argentiniene. Mai întâi, Jorge Maria Bergoglio a studiat chimia, apoi și-a descoperit vocația: a început să studieze teologia într-un seminar argentinian, iar în 11 martie 1958 a devenit novice într-o mănăstire iezuită. Jorge Maria Bergoglio a obținut și o licență în filosofie și a activat ca profesor de literatură și de psihologie până în anul 1966. Trei ani mai târziu, el a devenit preot.

Viața preotului iezuit avea să se schimbe în anul 1992, când a fost desemnat episcop auxiliar de Buenos Aires. Bergoglio era considerat drept un adevărat episcop al săracilor: locuia într-un apartament modest, călătorea cu autobuzul și își împărțea veniturile cu cei care trăiau la marginea societății. A continuat să ducă acest stil auster de viață și după ce a primit cea mai importantă funcție ecleziastică din Argentina, cea de arhiepiscop de Buenos Aires, în anul 1998.

Din acel an, Jorge Maria Bergoglio a primit jurisdicție și asupra catolicilor de rit bizantin, deci a servit drept episcop inclusiv pentru greco-catolicii români stabiliți în Argentina. În anul 2001, Sfântul Papă Ioan-Paul al II-lea l-a ridicat pe Jorge Maria Bergoglio la demnitatea de cardinal.

În anii 2000, Jorge Maria Bergoglio a stârnit controverse în disputa din Argentina referitoare la căsătoriile între homosexuali. Atitudinea sa era mult mai conservatoare decât cea a Guvernului, pentru că a calificat legea care aproba căsătoriile homosexualilor drept un război distructiv contra planului lui Dumnezeu. Pe de altă parte, cardinalul argentinian era mai liberal decât mulți dintre ceilalți episcopi sud-americani, pentru că accepta legalizarea uniunilor civile între persoanele de același sex, pe care o vedea drept o soluție de mijloc între cele două tabere.

În anul 2013, după retragerea Papei Benedict al XVI-lea, cardinalul argentinian a mers la Roma pentru a lua parte la conclavul care urma să îl aleagă pe noul suveran pontif. Puțină lume credea că arhiepiscopul de Buenos Aires va deveni Papă. Nu credea nici Jorge Maria Bergoglio, care și-a luat bilete de avion pentru a se întoarce în America de Sud. Însă neprevăzutul s-a întâmplat, iar Jorge Maria Bergoglio a fost ales papă. A ales numele de Francisc, în cinstea sfântului Francisc de Assisi, o alegere surprinzătoare pentru un iezuit. La înscăunarea sa l-a invitat pe patriarhul ecumenic al Constantinopolelui, Bartolomeu I, ca semn al dorinței de reconciliere dintre catolici și ortodocși.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 13 martie 2018
127