Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statutul poliţistului provoacă nemulţumiri: „E un abuz!”

Statut politist nemultumiri abuz.jpg

Sindicaliştii, nemulţumiţi de modificarea Statutului poliţistului (Sursa foto: Facebook/Poliţia Română)
Sindicaliştii, nemulţumiţi de modificarea Statutului poliţistului (Sursa foto: Facebook/Poliţia Română)

Sindicaliştii critică modificările propuse de autorităţi la Statutul poliţistului. Unele prevederi pot da naştere unor abuzuri şi politizează instituţia Poliţiei, atrage atenţia liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Dumitru Coarnă.

Liderul sindical Dumitru Coarnă precizează la RFI că e vorba între altele de posibilitatea ca agenţii de Poliţie să fie mutaţi de la o structură la alta, fără acordul lor: “Vorbim despre instituţia mutării. Acum, mutarea are două forme: în interes de serviciu şi la cerere. Mutarea în interes de serviciu se face doar cu acordul poliţistului. Ei vor să scoată acest acord din lege, ceea ce este din start un abuz!”.

“Ei vor să introducă instituţia punerii la dispoziţie, atunci când poliţistul este pus în cercetare disciplinară. Practic, în momentul în care a fost emis un act administrativ de cercetare disciplinară de către un şef nemijlocit, automat sau efectul de drept să fie punerea la dispoziţie, ceea ce înseamnă că acel poliţist nu mai poate să desfăşoare activităţi operative, practic, el este lăsat undeva la îndemâna celui care gestionează sistemul şi există posibilitatea abuzurilor. Poliţişti care sunt corecţi şi încearcă să-şi desfăşoare activitatea deranjează anumite grupuri de interese, ca să nu le numesc infracţionale şi atunci foarte uşor el poate fi scos din uz, prin această cercetare disciplinară şi efectul de drept ar fi punerea la dispoziţie”, mai spune Dumitru Coarnă.

 
Dumitru Coarnă, despre Statutul poliţistului