
Social
Pagina de istorie: Povestea Samaritenilor din Markowa
familia_ulma.jpg

Relațiile diplomatice dintre Polonia și Israel au devenit încordate, în contextul în care autorităţile de la Varşovia vor să îi pedepsească penal pe cei care vorbesc despre lagărele poloneze ale morții. Teoria autorităților din Varșovia este că, în Cel de-al Doilea Război Mondial, Polonia a fost o țară ocupată, iar lagărele morții au fost construite de germani, deci nu există o responsabilitate a polonezilor în privința Holocaustului. Acest lucru a stârnit indignare în Israel.
Însă una dintre dintre cele mai cutremurătoare povești legate de eroismul polonezilor simpli din Cel de-al Doilea Război Mondial este cea a Samaritenilor din Markowa, un sat de vreo 4.000 de locuitori. Numele de Samaritenii din Markowa se referă la membrii familiei Ulma, formată din simpli agricultori: soţii Jozef şi Viktoria, împreună cu cei şase copii ai lor. În ferma lor din Markowa, în 1942, aceşti polonezi au ascuns opt evrei, deşi ştiau că naziştii pedepseau cu moartea orice polonez care ajuta un evreu. Membrii familiei Ulma au fost denunţaţi în 1944, iar denunțul se pare că a fost făcut de un vecin polonez. Cei opt samariteni polonezi, precum şi cei opt evrei ascunși au fost executaţi de nazişti. Ca un amănunt sinistru, Viktoria Ulma era însărcinată în luna a noua când a fost împuşcată.
În Markowa sunt cunoscute şi numele călăilor, printre care ofiţerul Joseph Kokott, Eilert Dieken,sau Erich Wilde. De asemenea, au rămas vii în memoria comunității şi amănuntele tragediei. După execuţia soţilor Ulma, nazistul Jospeh Kokott a văzut că cei şase copii ai eroilor polonezi, care aveau vâste cuprinse între opt şi un an, se aruncaseră disperaţi peste trupurile lipsite de viaţă ale părinţilor lor. După ce s-a consultat cu superiorii săi, Jospeh Kokott i-a împuşcat şi pe aceşti copii.
Totuşi, au existat şi alte familii din Markowa care au continuat să ascundă evrei. Printre ele, familiile Szylar, Przybylak sau Bar. Astfel că, dincolo de disputele dintre politicienii prezentului, rămân modelele acestor oameni curajoşi, care, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, au avut curajul să îşi salveze prietenii şi vecinii.
Din cei 3,5 milioane de evrei care trăiau în Polonia înainte de Cel de-al Doilea Război Mondial, au supravieţuit Holocaustului doar 100.000.
Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.
Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România
Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie