
Social
Dr. Sandra Alexiu, vicepreședinte SNMF: "Medicina de familie nu este o specialitate de second-hand"
Măsura face obiectul unui memorandum semnat de Ministerul Sănătății și cel al Finanțelor, document ce va fi promovat în ședința de Guvern, după cum a anunțat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Medicii de familie s-au simțit jigniți de acest proiect. „Nu este prima oară când ministerul are această idee, pentru că există profund întipărită în mintea acestor oameni că medicina de familie este o specialitate de second-hand în care se pot arunca niște oameni care nu au note suficient de mari. E o specialitate în care se învață foarte mult, în care se investește foarte mult. La rezidențiat, sunt copii care fac punctajul care se cere, dar nu au făcut punctaj suficient de mare ca să prindă un post. Atunci, fie devin șomeri, fie își caută de lucru într-o zonă unde nu e nevoie de a prescrie, de a fi independenți, pentru că nu au dreptul de practică, și dau din nou examenul. În aceste condiții, cei care au luat notă de trecere, dar nu au prins posturi, sunt acum puși în situația, sugerată de acest proiect al ministerului, să ia postul de medicină de familie. Dar poate tinerii aceștia nu-și doresc să facă medicină de familie...”, a declarat pentru RFI, Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.
Potrivit dr. Sandra Alexiu, la nivel național este nevoie de aproape 600 de medici de familie, mai ales în mediul rural. “Statul nu are această viziune cu privire la asistența medicală primară. În zone izolate și rurale, pentru că România este o țară rurală, 50% din populația țării e în rural, a nu trimite oameni competenți în aceste zone este, pur și simplu, un atentat la sănătatea populației care te votează.Trebuie să înțelegem, o dată pentru totdeauna, că medicii de familie trebuie să fie oamenii cei mai competenți, pentru că sunt singuri, cu două mâini și cu mica aparatură pe care și-o pot procura ei trebuie să rezolve imediat lucrurile din cabinet”.
În noiembrie 2017, peste 6.800 de absolvenţi ai facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie au susţinut examenul de intrare în rezidenţiat, fiind scoase la concurs aproape 4.000 de locuri şi posturi.Concursul s-a desfăşurat în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. 415 tineri medici au obținut punctajul de promovare însă nu au obținut niciun post.