Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studenții acuză universitățile de stat: Cresc taxele școlare pentru a acoperi majorarea salariilor profesorilor

anosr.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

”Universitățile de stat vor să mărească taxele de școlarizare cu până la 15%”, susține Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Reprezentanții studenților spun că universitățile încearcă să acopere astfel golurile apărute în bugetele instituțiilor de învățământ superior odată cu creșterea salariilor profesorilor. De partea lor, profesorii afirmă că posibila decizie a majorării taxelor de școlarizare de către universitățile de stat nu are nicio legătură cu creșterea salariilor din Învățământ.

Studenții susțin că salariile profesorilor s-au dublat în ultimii ani, iar, odată cu ultimele creșteri de la 1 martie, universitățile de stat plănuiesc să își acopere găurile din buget crescând taxele de colarizare ale elevilor. Președinte Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Marius Deaconu, e de părere că atitudinea conducerii universităților este condamnabilă: ”Ultima creștere a salariilor profesorilor a împovărat bugetele universităților. Vor (n.r. conducerea universităților) vor să echilibreze balanța crescând taxele de școlarizare considerabil, cu între 10% și 15%. Discuții există în toate universitățile. (...) creșterea taxelor de școlarizare diferă de la o specializare la alta. În domeniul științelor umaniste e vorba de o creștere de 3-400 de lei (taxa anuală este de aproximativ 3.000 de lei), în universitățile cu profil medical creșterea poate ajunge până la 1.000 de lei (taxa anuală este de aproximativ 7.000 de lei)”.

Ascultă:La rândul lor, profesorii se apără și spun că nu există o corelare între creșterile lor salariale și eventuala decizie a unor universități de stat de a crește valoarea taxelor de școlarizare. Președintele de onoare al federației findicale Alma Mater, Răzvan Bobulescu: ”Nu au niciun motiv să se îngrijoreze, nu din cauza creșterii de salarii au luat astfel de măsuri unele universități, nu știu care. Eu vă spun precis că anul acesta finanțarea de bază a universităților, capitol de buget din care sunt plătiți oamenii din universități, a crescut cu 28%. Această creștere acopră automat mărirea salariilor”.

Ascultă:ANOSR: Banii în plus nu sunt doar pentru salariile profesorilor

”Creșterea salariilor profesorilor este posibil să fie într-adevăr acoperită de mărirea finanțării de bază”, recunosc studenții. Totuși, atrage atenția președintele ANOSR, ”banii în plus pe care îi primesc universitățile nu sunt destinați doar profesorilor, ci și investițiilor atât de necesare în dotarea unităților de învățământ”. Cât despre ”salarizare pe criterii de performanță”... nicio vorbă, spune Marius Deaconu: ”În ultimii ani, salariile au crescut ”din pix” fără a se cere cadrelor didactice anumite performanțe suplimentare, fără o îmbunătățire a procesului didactic. Finanțarea de baza nu este alocată doar pentru salariile profesorilor, ea trebuie să cuprindă și investiții, dotări și pentru dezvoltarea infrastructurii academice a universităților. Creșterea finanțării de bază se duce doar în salarii; nu este un lucru normal și îl condamnăm”.

Ascultă:Profesorul Răzvan Bobulescu recunoaște că sunt și cadre didactice cu rezultate mai slabe, dar subliniază că e la latitudinea universotăților să decidă nivelul salarizării pentru fiecare profesor în parte: ”Or mai fi și uscături printre profesori, știți zicala: ”Nu există pădure fără uscături”. Totuși, țin să vă atrag atenția că sunt universități în România care sunt într-o poziție bună în rankingul european și chiar în cel mondial”.

Ascultă: 
Studenții și profesorii se contrazic pe tema creșterii taxelor școlare în universitățile de stat