Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAI, după protestul polițiștilor: Salariile au crescut, iar orele suplimentare se vor plăti din aprilie

protest_politie.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/ snppc.ro

Ministerul de Interne reacționează după ce câteva mii de polițiști au protestat în fața sediului câteva ore. Instituția condusă de Carmen Dan precizează că salariile polițiștilor au crescut și ar urma să mai crească până în 2022.

Ministerul de Interne afirmă într-un comunicat de presă că, deşi poliţiştii şi militarii vor intra în grila de salarizare în mod etapizat, până în 2022, poliţiştii au beneficiat deja de creşteri salariale.

MAI mai spune că face demersuri pentru asigurarea salarizării adecvate pentru propriii angajaţi, îmbunătăţirea dotărilor, reabilitarea sediilor şi achiziţionarea echipamentelor de protecţie

„Legea salarizării bugetare nr. 153/2017 prevede etapele în care vor avea loc creşterile salariilor personalului bugetar până în anul 2022. Evident că fiecare categorie profesională îşi doreşte să beneficieze de aceste creşteri salariale încă din primul an de aplicare a legii, însă o creştere a salariilor pentru toţi bugetarii în acelaşi timp nu ar fi putut fi sustenabilă din punct de vedere al posibilităţilor bugetare”, transmite Ministerul Afacerilor Interne printr-un comunicat de presă, citat de News.ro.

De asemenea, Ministerul mai precizează că, deşi poliţiştii şi militarii vor intra în grila de salarizare în mod etapizat, până în 2022, poliţiştii au beneficiat deja de creşterea salariului cu 10% în octombrie 2017 şi de încă o creştere de 4-5% în ianuarie 2018 şi le-au fost majorate şi sporurile cu 5-10%.

„Deşi poliţiştii şi militarii vor intra în grilă în mod etapizat, până în 2022, cu creşteri succesive, an de an, poliţiştii au beneficiat de măriri salariale în ultimul an, astfel: creştere salarială de 10% în octombrie 2017, creştere salarială de 4-5% la salariul net din ianuarie 2018, mărirea unor sporuri (de 5% sau 10%) pentru 28.000 de poliţişti din ianuarie 2018”, potrivit aceleiaşi surse.

Astfel, MAI afirmă că cel mai mic salariu net din Poliţie (al unui agent debutant) a crescut de la 1.373 în decembrie 2016, la 1.776 în ianuarie 2018, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz.

Iar ofiţerii de poliţie, fără funcţie de conducere au salariile nete între 1.909 lei şi 6.777 lei, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz, iar ofiţerii cu funcţii de conducere au salariile nete între 2.600 şi 11.000 de lei (în cazul chestorilor), la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz.

Ministerul mai spune că munca prestată în zilele libere şi sărbătorile legale se plăteşte ca o zi normală de lucru la care se adaugă un spor de 75%.

Începând cu luna aprilie 2018, poliţiştilor li se vor plăti orele suplimentare efectuate în timpul săptămânii, această măsură fiind luată, cu caracter de excepţie, numai pentru angajaţii MAI, în condiţiile în care, din anul 2009, plata orelor suplimentare a fost sistată pentru întreg sistemul bugetar. Anul acesta se vor achiziţiona autoturisme şi autospeciale în valoare de 120 milioane de lei. Procedura de achiziţie este deja începută, fiind urcat anunţul pe SEAP. Dintre acestea, cele mai multe (700-800 buc.) vor fi destinate Poliţiei Române”, mai precizează ministerul.

De asemenea, Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat public că anul acesta va cheltui 9 milioane de lei pentru reabilitarea unor sedii de poliţie, din care 7 milioane lei sunt destinate reabilitării unor posturi de poliţie din mediul rural, iar 2 milioane pentru secţiile de Poliţie din Capitală.

Poliţia Română va achiziţiona veste anti-glonţ şi veste anti-înjunghiere (70.000 de buc.), căşti anti-glonţ cu vizor (1.000 buc.) şi scuturi anti-glonţ (370 buc.).

Referitor la reducerea deficitului de personal, estimat la aproximativ 23.000 de oameni, MAI va încadra anul acesta peste 7.000 de oameni, dintre care peste 3.000 în Poliţia Română.

În jur de 3.000 de polițiști au plecat în marș din fața MAI spre Guvern, unde vor protesta până la ora 16.00. Poliţiştii sunt nemulţumiţi de salarizare, de deficitul de personal şi de subfinanţare, în timp ce angajaţii din penitenciare solicită condiţii mai bune de lucru, o salarizare echitabilă, precum şi demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.