Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mii de oameni, așteptați la Chișinău pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Mii de oameni sunt așteptați duminică în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău la Marea Adunare Centenară. Evenimentul, desfășurat de Alianța pentru Centenar, marchează 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Organizatorii dau asigurări că manifestația va fi pașnică, iar afirmațiile precum că evenimentul ar putea degenera în violențe ”sunt falsuri și tentative de a stârni frica printre oameni, ca să nu participe la eveniment”. 

Reprezentanții organizațiilor unioniste, care fac parte din Alianța pentru Centenar,  au îndemnat cetățenii să nu se lase pradă intimidărilor și să vină în număr mare în Piața Marii Adunări Naționale. Este cea mai mare manifestație unionistă de la independența R.Moldova, spun organizatorii, unde sunt așteptați cetățeni din toate colțurile țării, aleșii locali din cele aproape 140 de localități, care au semnat declarații de unire cu România.

„Așteptăm să vină toată lumea frumoasă, toată lumea care simte românește, dar și toată lumea care dorește un viitor mai bun. Toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, confesiunea religioasă sau convingerile politice au dreptul la un trai mai bun. Drapelele tricolore personalizate pentru fiecare sat au ajuns deja la primarii localităților. Suntem siguri că Piața Marii Adunări Naționale va fi plină duminică și garantăm că zvonurile, precum că vor fi provocatori, sunt false”, a declarat Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale.

PLDM, PL, PAS susțin Marea Adunare Centenară

Mai multe formațiuni politice din R.Moldova au anunțat că susțin manifestația de la Chișinău. Biroul Politic al Partidului Liberal Democrat din R.Moldova a recomandat  membrilor săi să participe la această manifestație publică. ”La Marea Adunare Centenară sunt aşteptaţi să participe semnatarii şi susţinătorii declaraţiilor simbolice de reunire cu România. Primarii PLDM, foști sau actuali, sunt majoritari în această listă, astfel că voința membrilor săi este determinantă”, se arată într-un comunicat al PLDM..

La Marea Adunare Centenară vor fi prezenți și membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Liderul PAS, Maia Sandu la RFI: ”La această adunare sărbătorim un eveniment istoric foarte important. Perioada în care Basarabia a fost în componența României a însemnat pentru noi o primă experiență de integrare europeană. Asta a însemnat dezvoltarea instituțională, economică, educațională. Asta a însemnat evitarea unor tragedii pentru basarabeni. Ne cunoaștem istoria, noi o să mergem și o să-i onorăm pe cei care au făcut posibil actul unirii”, a menționat Maia Sandu.

La manifestația de la Chișinău va participa și fostul președinte român, Traian Băsescu, președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, preşedintele USR, Dan Barna, împreună cu mai mulți membri ai partidului.

Participanţii vor primi accesorii centenare în formă de cifra 100, în culorile tricolorului, iar localităţile vor participa sub egida drapelelor pe care va fi scrisă denumirea localităţii.

Partidul Democrat, aflat la guvernare, nu și-a anunțat oficial intenția de a participa la Marea Adunare Centenară.

Igor Dodon: ”Avem o Patrie pe care o iubim, pe care trebuie s-o protejăm”

Cu doar o zi înainte de Marea Adunare Centenară de la Chișinău, președintele prorus al R.Moldova, Igor Dodon a anunțat că mai multe posturi de televiziune vor difuza, până pe 27 martie, cele trei episoade ale filmului documentar ”Istoria Moldovei”, realizat sub patronajul său. „Avem o Patrie pe care o iubim, pe care trebuie s-o protejăm și să-i cunoaștem trecutul istoric. Voi fi consecvent în promovarea istoriei Moldovei, a limbii și a statalității moldovenești care vor restabili încrederea cetățenilor în propria țară”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Filmul  prezintă versiunea ”socialiștilor” sau a ”moldoveneștilor” privind evoluția istoriei în Moldova, ”o viziune amplă asupra trecutului țării noastre”.

Între timp, Partidul Socialiștilor anunță că peste 300 de localități s-au pronunțat categoric împotriva unionismului și au semnat declarații în susținerea statalității și suveranității Republicii Moldova. ”În ciuda intensificării mișcării forțelor unioniste, cu complicitatea tacită a autorităților statului, majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova pledează împotriva acțiunilor provocatoare ale unioniștilor, împotriva încercărilor de destabilizare a situației din țară. Unioniștii, au provocat efectul opus, majoritatea cetățenilor sunt uniți în jurul ideii de necesitate a consolidării statalității și suveranității Republicii Moldova”, susțin socialiștii.