Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ample manifestații împotriva armelor de foc în SUA

mars_sua.png

Image source: 
captură video

Sute de mii de oameni au participat ieri la manifestații împotriva armelor de foc în Statele Unite, dar și în alte orașe din lume. Au avut loc proteste în peste 800 de orașe.

Numai la Washington, numărul participanţilor la mitingul care a avut loc a fost estimat la peste o jmătate de milion. Toți au cerut un control mai strict privind deţinerea armelor.

Printre manifestanţii de la New York s-a aflat Paul McCartney, care a precizat că are un interes special legat de acest subiect având în vedere că prietenul său John Lennon a fost ucis la mică distanţă de locul în care avea loc demonstraţia. Iar actorul George Clooney şi soţia sa au donat 500.000 de dolari în sprijinul manifestaţiilor.

Marşul a fost organizat de adolescenţii care au supravieţuit atacului de pe 14 februarie de la un liceu din Parkland, Florida, care s-a soldat cu moartea  a 17 elevi şi profesori.

De altfel, supravieţuitori ai atacului s-au adresat mulţimii.

"Politicieni, reprezentaţi poporul sau plecaţi. Staţi alături de noi sau feriţi-vă, vin alegătorii", s-a adresat mulţimii Cameron Kasky, de 17 ani, potrivit News.ro.

În New York, câţiva contramanifestanţi purtau pancarte cu mesajul: "Lăsaţi America înarmată" şi "Trump reales în 2020".

Donald Trump, cel care deşi iniţial susţinea controale mai stricte, şi-a schimbat poziţia după o întâlnire cu reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale pentru Armele de Foc (NRA).

Potrivit unei petiţii de pe site-ul evenimentului, organizatorii au trei cereri principale:

  • Aprobarea unei legi care interzice armele de asalt care sunt folosite de obicei în atacurile cu arme de foc
  • Oprirea vânzării încărcătoarelor cu capacitate mare
  • Corectarea erorilor din procesul de verificare a antecedentelor celor care cumpără arme şi implementarea unor legi care cer o verificare pentru fiecare achiziţie de armă, inclusiv pentru cele cumpărate online sau la târguri de arme

Evenimente similare au avut loc şi la Londra, Sydney, Tokyo sau Mumbai.  Protestatarii  cer Congresului american schimbări legislative în ceea ce priveşte controlul armelor.

La Londra, printre protestatari s-a numărat şi o fetiţă în vârstă de şase ani. Ella Naylor a mărşăluit cu o pancartă pe care sunt trecute numele victimelor atacului de la şcoala Sandy Hook din 2012.

La Paris a putut fi văzută şi o pancartă cu un mesaj de mulţumire pentru Emma Gonzalez, supravieţuitoare a atacului din Florida.

Participanţii de la marşul din Tokyo au avut pancarte cu numele şi vârstele cetăţenilor americani omorâţi în atacurile cu arme de foc.

Ce spune însă Casa Alba?

Secretarul de presă Lindsay Walters a făcut public un comunicat despre demonstraţii: „Salutăm tinerii americani curajoşi care îşi exercită drepturile prevăzute în primul amendament al Constituţiei. Siguranţa copiilor noştri este o prioritate pentru preşedinte şi tocmai de aceea el a făcut apel către Congres să aprobe Legea pentru Oprirea Violenţei în Şcoli. În plus, vineri, Departamentul pentru Justiţie a emis ordinul ca dispozitivele care permit tragerea cu un număr ridicat de gloanţe în acelaşi timp să fie interzise, ducând mai departe angajamentul preşedintelui de a interzice dispozitivele care transformă armele legale în mitraliere ilegale”, se arată în comunicat citat de News.ro.