Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angajații din penitenciare nu renunță la proteste. Îl acuză pe ministrul Toader că acordă beneficii doar infractorilor

protest_politie.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/ snppc.ro

Sindicaliștii din poliție și din penitenciare nu renunță la proteste. Ei vor continua pichetările și în perioada următoare. Angajații din penitenciare cer demisia ministrului Justiției. Îl acuză pe Tudorel Toader că nu a modernizat niciun penitenciar, în schimb acordă numai beneficii infractorilor.

Sâmbătă peste 7.000 de angajați din poliție, penitenciare și de la medicină legală au protestat în fața Guvernului nemulțumiți de modul în care este aplicată legea salarizării.

Mai mult, sunt nemulțumiți și că orele suplimentare nu sunt plătite.

Angajații din penitenciare amenință că nu vor mai lucra în plus, lucru care va duce la blocarea activității sistemului.

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrașcu, spune la RFI că va exista un protest și în fața sediului central al PSD:

”Vom protesta în fața fiecărui penitenciar, săptămânal va fi un protest în fața unui penitenciar, vedem cum ne organizăm, dar vom avea și un protest la PSD, pentru că, trebuie să fim cinstiți, acolo se fac cărțile, acolo se iau deciziile, nu decide nimeni în Guvernul României actual, dar asta discutăm cu colegii și vedem ce anume se decide (...) după care o să trecem și la măsuri mai radicale. Măsuri radicale înseamnă refuzul de a efectua ore suplimentare pentru noi. Nu declarăm grevă pentru că nici măcar nu e cazul, dar așa – puțin personal este – că dacă oamenii refuză să mai facă ore suplimentare sistemul penitenciar se blochează, pentru că nu mai are cine lucra”, a spus Sorin Dumitrașcu la RFI.

Angajații din penitenciare se plâng și de condițiile de lucru și-l acuză pe ministrul Justiției că nu a modernizat niciun penitenciar până acum, deși în majoritatea declarațiilor susține că e nevoie de acest lucru.

Mai mult, susțin că Tudorel Toader îi transformă pe infractori în vedete, prin reducerea pedepselor și prin acordarea unor sume de bani. Este motivul pentru liderul de sindicat Sorin Dumitrașcu spune că ministrul Toader trebuie să plece din funcție:

”Peste 4.000 de locuri vacante. În Parlament am obținut deblocarea concursurilor, însă este nevoie de finanțare ori, în ultima perioadă, Guvernul a redus finanțarea sistemului penitenciare, deși pretinde că este foarte îngrijorat de starea penitenciarelor și că ar vrea să facă ceva. Pentru acest motiv cerem demiterea domnului Tudorel Toader, ministrul Justiției. Nu a reușit să finalizeze nici măcar un proiect referitor la modernizarea penitenciarelor. Tot ce a reușit să facă este să acorde tot felul de beneficii pentru infractori, iar ultima trăsnaie este acea propunere referitoare la recompensarea infractorilor cu sume cuprinse între 8  și 12 mii de euro. Este nefiresc să recompensezi infractori atât timp cât nu faci nimic pentru victimele infracțiunilor”, a mai spus Sorin Dumitrașcu.

 
Sorin Dumitrașcu în dialog cu Valentin Chisoceanu