Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


L.Dragnea: referendum pe redefinirea familiei, apoi dezbatere privind parteneriatul civil

gay.jpg

 Primăria București nu autorizează Marșul Bucharest Pride pe Calea Victoriei
Primăria București nu autorizează Marșul Bucharest Pride pe Calea Victoriei
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunță că iniţiativa de revizuirea a Constituţiei pe tema definirii familiei, care a fost adoptată de Camera Deputaţilor în urmă cu aproape un an, va trece şi de Senat în regim de urgenţă, iar după promulgare va fi organizat referendumul. Dragnea a susţinut că, în acelaşi timp, va fi iniţiată o dezbatere privind oportunitatea reglementării parteneriatului civil în România.

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

Întrebat dacă are această iniţiativă pentru că se teme de protestele comunităţii LGBT, liderul PSD a răspuns: ”Motivul meu nu este teama de eventuale proteste, nici nu am auzit că se intenţionează să se întâmple asta. Motivul l-am explicat destul de clar şi simplu. Este vorba despre o minoritate pe care nu ne putem face că nu o vedem sau nu putem spune că nu există. Ca orice minoritate dintr-o societate trebuie să fie tratată aşa cum trebuie şi atunci trebuie să încercăm măcar să găsim o modalitate prin care măcar o parte din solicitările dumnealor să fie rezolvate. Dacă vom reuşi”.

Romanița Iordache, vicepreședinte ACCEPT, organizație care militează pentru drepturile persoanelor LGBT, spune că familiile sunt mai diverse ca realitate socială și juridică, astfel încât din acest punct de vedere restrângerea prin referendum constituțional a definiției familiei este nenecesară.

 
Romanita Iordache, vicepresedinte ACCEPT