Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Capitala Arabiei Saudite, atacată cu rachete. Sistemul de apărare Patriot ar fi eșuat parțial

racheta.png

Armata Arabiei Saudite a lansat mai multe rachete Patriot de intercepție. Cel puțin una dintre ele a eșuat explodând în capitala Riad
Armata Arabiei Saudite a lansat mai multe rachete Patriot de intercepție. Cel puțin una dintre ele a eșuat explodând în capitala Riad
Sursa imaginii: 
Twitter

Cel puțin o persoană a murit în Arabia Saudită, după ce forţele aeriene ale Riad-ului au interceptat duminică şapte rachete lansate din Yemen-ul învecinat. Proiectilele, lansate conform Arabiei Saudite de forțele rebelilor Houthi, ar fi vizat mai multe ținte de pe teritoriul țării, inclusiv din capitală. Între timp, imagini postate pe internet arată cum două presupuse rachete de intercepție arabe nu au funcționat corect, una dintre ele prăbușindu-se într-o zonă a Riad-ului.

Un oficial al Ministerului Informaţiei din Arabia Saudită susține că forțele aeriene arabe au interceptat șapte rachete lansate din Yemen. O persoană a murit şi alte două au fost rănite din cauza fragmentelor, informează la rândul său CNN.

La scurt timp, un colonel al armatei din Arabia Saudită a declarat că rachetele aveau drept ţinte patru zone: trei dintre ele se aflau în capitala Riad, una în Khamis Mushait, una în zona graniţei de sud în Nairan, iar alte două rachete se îndreptau spre oraşul sudic Jizan.

 

 

În urma interceptării, mai multe fragmente ale rachetelor „au căzut în câteva cartiere rezidenţiale”, conform comunicatului, ceea ce a adus la moartea unui rezident egiptean şi la rănirea altor două persoane.

„Aceste acţiuni agresive reprezintă o încălcare flagrantă a Rezoluţiilor de Securitate ale ONU. Aceste acte ostile continuă să reprezinte o ameninţare directă la adresa Regatului Arabiei Saudite şi ameninţă atât securitatea regională cât şi internaţională”, se arată în comunicatul ulterior al Riyadh-ului.

Cel puțin o rachetă de apărare a eșuat explodând în Riad

Evenimentele s-ar putea complica și mai mult întrucât, la câteva ore după aceste evenimente, în mediul online au apărut înregistrări video care prezentau două rachete de intercepție arabe care nu ar fi funcționat corect, una dintre ele prăbușindu-se într-o zonă a Capitalei. Autoritățile de la Riyadh nu au comentat până acum imaginile, astfel încât nu se cunoaște dacă aceste două proiectile au produs victime.

 

 

 

 

În orice caz, ca și în alte câteva evenimente asemănătoare din ultimii ani, Arabia Saudită a subliniat că responsabili pentru lansarea celor 7 rachete interceptate sunt rebelii Houthi, cei care au înlăturat prin forță în 2015 guvernul recunoscut internaţional în statul vecin Yemen. Violențele au degenerat rapid către un adevărat război civil între facţiuni ale insurgenţilor huthi, care îi oferă susţinere fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh, şi forţele loiale Administraţiei conduse de Mansur Hadi.

La scurt timp, o coaliţie internaţională coordonată de Arabia Saudită a demarat o ofensivă militară împotriva insurgenţilor huthi, care sunt susţinuţi de Iran. Conflictul s-a soldat până acum, potrivit estimărilor ONU, cu peste 16.000 de morţi, inclusiv 10.000 de civili.