Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raed Arafat: Sistemul care trimite sms-uri de avertizare, disponibil până la sfârșitul anului

Legea prin care se implementează sistemul de alertare a populației prin SMS, în cazuri de urgență, a fost promulgată, astăzi, de președintele Klaus Iohannis.  

Prin sistemul ”RO-ALERT”, vor fi transmise populației mesaje de avertizare în timp real, cu privire la pericolele meteorologice și hidrologice, prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă.

“Sistemul este funcțional, a fost testat, trebuie implementat prin operatorii de telefonie mobilă și cei care furnizează terminalele telefonice. Avansăm cu acest lucru.Avem un protocol care trebuie semnat cu operatorii de telefonie mobilă, care a fost semnat de ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) și de toate instituțiile statului. Unul dintre operatori l-a semnat deja. În momentul în care este semnat documentul, începem testările în masă pentru partea de alertare a populației. (...) Până la sfârșitul acestui an sau chiar mai devreme, sistemul RO ALERT va putea fi folosit pentru a avertiza populația”, a declarat pentru RFI, medicul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al MAI, cel care coordonează această activitate.

Sistemul ”RO-ALERT” are o serie de avantaje:

  • Transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  • Transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  • Afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;
  • Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;
  • Receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming;
  • Acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

Sisteme similare și-au dovedit eficiența în SUA, Olanda, Lituania, Franța, Germania și Belgia.

Sistemul va fi pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale și va fi operat de către structurile operaționale cu funcționare 24/24 ale IGSU și structurilor subordonate acestuia. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune de un terminal cu aceleași funcționalități.

 

 

 
Dr. Raed Arafat, despre implementarea sistemului RO-ALERT