Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


123 de medicamente ar putea să dispară de pe piaţă până la sfârşitul anului

medicamente.jpg

123 de medicamente ar putea sa dispara de pe piaţă până la sfârşitul anului
123 de medicamente ar putea sa dispara de pe piaţă până la sfârşitul anului

Avertismentul vine de la Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. E vorba de tratamente destinate exclusiv bolnavilor cronic. ARPIM estimează că aproape 800.000 de pacienți ar putea rămâne fără tratament. Iar vestea și mai rea e că pentru 24 din aceste medicamente nu există alternativă.

Producătorii de medicamente contestă viitorul ordin care stabilește preţul tratamentelor, și care prevede o scădere de 35% a prețurilor. În aceste condiții, costurile de producție nu vor mai putea fi acoperite ceea ce va duce la dispariția de pe piață a respectivelor medicamente, explică  Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Conform analizei realizate în anul 2016, 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate afecţiunilor cardiovasculare, în condiţiile în care acestea sunt principala cauză de deces în România. 19 dintre medicamente sunt pentru afecţiuni neurologice, 6 pentru afecţiuni oncologice. Vor avea de suferit pacienţii cu afecţiuni endocrinologice (8 produse afectate), dar şi pacienţii cu afecţiuni respiratorii (7 produse afectate) şi dermatologice (6 produse afectate).

Acum doi ani, când decidenţii au propus implementarea acestei măsuri, am publicat rezultatele unui studiu care se baza pe evaluarea portofoliului companiilor farmaceutice membre ARPIM. Conform acestui studiu, 2,61 milioane pacienţi ar fi afectaţi de dispariţia a 123 de medicamente şi dintre aceştia, 800.000 ar avea dificultăţi în a-şi asigura tratamentele pentru că au incluse în schemele de tratament unele dintre cele 55 de medicamente cu alternative generice foarte reduse pe piaţă.

 
Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente