Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia|Amendarea legii anti-avort reînvie Protestul Negru

protest_avort_polonia_1.jpg

Biserica Catolică susţine propunerea de interzicere a avortului
Biserica Catolică susţine propunerea de interzicere a avortului
Image source: 
RFI

Legea anti-avort a revenit în prim-planul societăţii poloneze săptămâna trecută după ce la îndemnul Episcopatului Bisericii Romano-Catolice din Polonia care ar fi adunat un milion de semnături în favoarea înăspririi legii - deja una din cele mai dure din Europa şi din lume -  Sejmul polonez a decis să dezbată posibilitatea reglementării interzicerii avortului practic în orice condiţii.

În prezent, a face un avort în Polonia este deja aproape imposibil. Spre exemplu, o sarcină ce ar rezulta dintr-un viol este supusă unor astfel de investigaţii drastice încât medicii de resort se tem să iniţieze avorturi la cererea femeilor cu astfel de probleme. În mod similar, medicina embrio-natală este supusă unui regim drastic de control juridic-penal. Avortul este posibil doar în cazul în care viaţa femeii este pusă în pericol. Mii de femei din Polonia preferă procedurile de avort oriunde în Europa, numai nu în Polonia. Evident, există şi o piaţă neagră a avortului pe care autorităţile o neagă cu vehemenţă.

Revin protestele de masă pe legea anti-avort

Spre deosebire de 2016, atunci când Partidul Lege şi Justiţie s-a distanţat motivând că în spatele dorinţei de înăsprire se aflau asociaţii civice susţinute de biserică, în prezent partidul de guvernare încearcă să îşi asume direct modificările de înăsprire. Liderul polonez Jaroslaw Kaczynski a afirmat la tribuna parlamentului săptămâna trecută, citez: “Ne vom strădui să facem astfel încât sarcinile dificile, atunci când fătul este condamnat la moarte,  sau deformat sever – totuşi să rezulte în naştere, astfel încât nou-născutul să poată fi botezat, să i se dea un nume şi să fie îngropat”. (Am încheiat citatul) Kaczynski şi cei care îl înconjoară ar ignora total rolul şi sănătatea femeilor în aceste situaţii.

Ei bine, pe acest fundal, sute de mii sau poate milioane de femei nu mai pot tolera această atitudine radicală faţă de sănătatea lor şi, desigur, faţă de primatul drepturilor fundamentale ale omului pe care dogmele Bisericii Catolice Poloneze – susţinute de guvernarea poloneză - încearcă să le suprime.  Drept răspuns şi în opoziţie directă cu această politică o parte considerabilă a societăţii poloneze s-a sesizat practic spontan, ieşind la proteste care doar în Varşovia, vineri au numărat aproximativ 55.000 de protestatari, cea mai mare parte dintre ei femei de toate vârstele.

Cu siguranţă subiectul este departe de a fi închis. Intenţia Sejmului polonez a atras şi atenţia Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului - Nils Muižnieks – care şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de intenţia parlamentului polonez de a înăspri legea anti-avort. Cel mai probabil, dacă Partidul Lege şi Justiţie va insista pe această amendare vor exista dezbateri în Consiliul Europei cu posibile încercări de sancţiuni, chiar şi politice. Vorbim totuşi de drepturile fundamentale ale femeilor în acest caz.

Vineri o bună parte din societatea poloneză a dat deja un semnal puternic împotriva înăspririi. Trebuie să reamintesc, că în conformitate cu sondaje făcute încă în timpul precedentelor proteste (adică în 2016), aproximativ 2/3 din societatea poloneză ar fi fost dispusă să lase regimul legii împotriva avortului aşa cum este deja cel puţin pentru viitorul previzibil. Este mai degrabă un compromis şi chiar un pas îndărăt faţă de puterea Bisericii Catolice şi a conservatorismului social polonez în general. Se pare că Biserica Romano-Catolică Poloneză nu ar fi satisfăcută nici măcar cu acest dureros compromise iar Partidul Lege şi Justiţie îi urmează fidel exemplul.

 

Corespondentul RFI la Varșovia, Octavian Milewski