Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


EXCLUSIV RFI: Primăria București vrea taxă de 200 de lei/pagină pentru informațiile publice

Primăria Capitalei a publicat pe site-ul instituției (www.pmb.ro) un document ale cărui prevederi extrem de importante urmează a fi discutate și votate în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de miercuri, 28 martie 2018. La scurt timp de la publicare, Primăria a scos însă de pe site 15 pagini cu mai multe modificări controversate. RFI a obținut varianta inițială a documentului.

ACTUALIZARE 2Conform normelor metodologice de aplicare a legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările din 2016, „costul serviciului de copiere va fi aprobat, respectiv actualizat prin actul administrativ al conducătorului autorităţii sau instituţiei publice centrale sau locale şi nu poate depăşi 0,05% din salariul minim pe economie calculat per pagină”. Raportat la salariul minim de 1.450 de lei, costul nu ar trebui să depăşească 0,80 de lei de pagină.

ACTUALIZARE 1Instituția condusă de Gabriela Firea, susține, într-un comunicat de presă, că anexa respectivă a fost retrasă, întrucat a fost vorba despre o eroare materiala. Primăria mai spune că eroarea nu a fost sesizată de persoanele care au lucrat la proiect. Eroarea va fi corectată, mai spune primăria.

“Anexa respectiva a fost retrasa, intrucat a fost vorba despre o eroare materiala care, din pacate, nu a fost sesizata de persoanele care au prelucrat informatiile din cadrul proiectului de hotarare; aceasta eroare va fi corectata, conform legislatiei in vigoare.

Mai mult decat atat, eroarea materiala nu avea cum sa produca efecte, pentru ca, potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, la art. 18, alin 5 se prevede: "Costul serviciului de copiere va fi aprobat, respectiv actualizat prin actul administrativ al conducatorului autoritatii sau institutiei publice centrale sau locale si nu poate depasi 0,05% din salariul minim pe economie calculat per pagina", se arată în comunicatul de presă remis de Primăria Capitalei.

..............................................................................

Documentul prevede schimbări importante în ceea ce privește chiriile percepute de municipalitate de la diverse instituții care funcționează în spații ale Primăriei, precum organizații profesionale, ONG-uri, case de cultură, școli de artă, biblioteci, ateliere de creație, sedii de cercetare și proiectare, organizații profesionale etc.

Poate cea mai importantă modificare dorită de Primărie e legată de supra-taxarea eliberării de documente de interes public de către Compania Imobiliară București S.A, una din cele 22 de companii înființate de primarul Gabriela Firea, care până la 31 ianuarie 2018 avea doar 2 angajați. Conform acestui document, eliberarea de informații de interes public în baza legii 544/2001 ar urma să fie taxată cu 200 de lei/pagina tip A4 și 250 de lei/pagina tip A3. Practic, orice cetățean, instituție media, ONG care ar dori să obțină informații de interes public, să semnaleze eventuale nereguli sau ilegalități ar trebui să plătească prețul de 200 de lei pentru fiecare pagină printată de Primărie. Spre exemplu, pentru obținerea unui document de interes public de 50 de pagini, solicitantul ar trebui să achite Primăriei suma de 10.000 de lei.

La scurt timp, Primăria București a scos de pe site 15 din cele 48 de pagini ale documentului. Practic, e vorba de toate secțiunile unde erau menționate modificările de mai sus.

RFI a obținut varianta inițială a documentului. Poți consulta documentul:  modificari_cgmb.pdf.

În prezent, pe site-ul Primăriei, documentul conține doar 33 de pagini, lipsind cele 15 pagini cu modificările ce ar urma să fie votate în ședința CGMB de miercuri, 28 martie.