Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uniune consensuală pentru cuplurile gay şi heterosexuale? CNCD: „Trebuie să ne asumăm şi decizii mai puţin populare”

uniune_consensuala_cupluri_gay_heterosexuale_cncd.jpg

CNCD propune uniunea consensuală pentru cuplurile gay şi heterosexuale (Sursa foto: pixabay)
CNCD propune uniunea consensuală pentru cuplurile gay şi heterosexuale (Sursa foto: pixabay)

Cuplurile de acelaşi sex sau de sex diferit care nu pot sau nu vor să se căsătorească ar putea opta pentru uniunea consensuală. Aşa prevede un proiect de lege propus de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi trimis mai departe partidelor şi Guvernului, care şi-l pot asuma sau nu.

Uniunea consensuală ar urma să fie înregistrată la starea civilă şi ar reglementa drepturile legale ale partenerilor, explică la RFI preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.

El spune că „suntem într-un stat de drept, în care orice persoană are dreptul să îşi organizeze viaţa privată şi în măsura în care nu doreşte să apeleze la instituţia căsătoriei, să aibă o protecţie juridică şi o recunoaştere juridică în cuplu”.

Şeful CNCD se aşteaptă ca proiectul privind uniunea consensuală să fie primit cu ostilitate: „Sunt conştient că există o serie de prejudecăţi în societate, o poziţie foarte puternică a cultelor şi a altor actori, care influenţează politicienii, dar totodată sunt convins că trebuie să ne asumăm şi decizii mai puţin populare şi să le explicăm, să le promovăm în societate”.

 
Asztalos Csaba, despre proiectul privind uniunea consensuală