Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO)Violențe israeliano-palestiniene: Cel puțin 16 morți

isr.jpg

Image source: 
www.rfi.fr

Cel puţin 16 palestinieni au fost ucişi vineri şi peste 1.000 au fost răniţi de forţele de securitate israeline care se confruntă cu una dintre cele mai mari demonstraţii palestiniene care au avut loc în ultimii ani de-a lungul graniţei dintre Israel și Gaza. Informațiile sunt transmise de medicii din Gaza, informează Reuters.

Zeci de mii de palestinieni, care cer să aibă dreptul de a se întoarce în Israel, s-au adunat de-a lungul frontierei unde au ridicat corturi pentru şase săptămâni de protest.

Sute de tineri palestinieni au ignorat apelurile organizatorilor protestului şi ale armatei israeliene de a sta departe de frontieră. Armata a transmis că a deschis focul asupra celor care au încercat să saboteze gardul de securitate al frontierei - au fost lansate cauciucuri în flăcări şi aruncate pietre.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a spus într-un comunicat că Israelul este responsabil de violenţe şi a declarat sâmbătă zi de doliu naţional.

 

 

Un oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat vineri, în Consiliu, că situaţia din Gaza „s-au putea deteriora în următoarele zile” şi a făcut apel ca civilii, în mod special copiii, să nu fie luaţi drept ţinte.

„Israelul trebuie să îşi îndeplinească responsabilităţile în baza legii internaţionale a drepturilor omului. Forţa trebuie folosită doar ca ultimă variantă”, a spus Taye-Brook Zerihoun.

Diplomatul american Walter Miller a spus: „Regretăm pierderile umane de astăzi. Cerem celor implicaţi să ia măsuri în scăderea tensiunilor şi reducerea riscului unor noi confruntări”, a spus Miller, care a precizat că aceste proteste sunt folosite  pentru a incita la violenţe.

Ryad Mansour, trimisul palestinian la ONU, a spus Consiliului de Securitate al organizaţiei că cel puţin 17 civili palestinieni au fost ucişi, iar peste 1.400, răniţi.