Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Netanyahu felicită armata israeliană. 16 palestinieni, uciși la granița cu Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu își felicită armata pentru felul în care “a protejat frontierele ţării” în timpul manifestaţiei de vineri soldate cu 16 palestinieni morţi, relatează AFP.

Bravo soldaţilor noştri. Israel acţionează ferm şi hotărât pentru a-şi proteja suveranitatea şi siguranţa cetăţenilor săi”, a notat Netanyahu, într-un comunicat.

Cel puţin 16 palestinieni au fost ucişi vineri şi peste 1.000 răniţi de forţele de securitate israeline în timpul unei ample demonstraţii palestiniene care a avut loc de-a lungul graniţei dintre Israel și Gaza.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a spus într-un comunicat că Israelul este responsabil de violenţe şi a decretat o zi de doliu naţional, în timp ce Israelul susține că a deschis focul după ce manifestanții palestinieni au ignorat avertismentul de a nu se apropia de graniță și au aruncat cu obiecte în forțele de ordine.

Pe de altă parte, la ONU, Statele Unite al Americii au blocat sâmbătă un proiect de declaraţie a Consiliului de Securitate care cerea o anchetă asupra evenimentelor, informează AFP.

Anterior, UE a solicitat o "anchetă independentă" asupra folosirii muniţiei reale de către armata israeliană în Fâşia Gaza, în timp ce Iranul, inamic declarat al Israelului, a condamnat "masacrul sălbatic" asupra palestinienilor.