Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Haos la frontiera cu Ungaria: Cele mai lungi coloane de camioane de după 1990

Situația la frontiera cu Ungaria devine disperată pentru transportatori. În primele ore ale zilei de marți, s-au format la Vama Nădlac cele mai lungi coloane de camioane de după 1990. Mii de tiruri și camioane se întind pe o distanță de peste 23 de kilometri, notează agenția news.ro.

Coloanele de camioane formate la frontiera cu Ungaria au lungimi record pentru ultimii 28 de ani, respectiv peste 23 de kilometri pe autostradă, înainte de Vama Nădlac II, şi peste 20 de kilometri pe DN 79A, înainte de Vărşand. Șoferii aşteaptă până la 13 ore pentru a putea ieşi din ţară, pe DN 79A circulându-se pe o singură bandă în ambele sensuri, din cauză că una este blocată de TIR-uri.

Aglomerația de la frontiera cu Ungaria este o problemă mai veche, însă, marți, mii de camioane au ajuns la frontiera cu statul vecin pentru a intra în Spaţiul Schengen, după trei zile de interdicţie în Ungaria pentru transportul de mare tonaj, astfel că s-au format coloane fără precedent în ultimele 3 decenii. Autoritățile de la Budapesta au decis aceste restricții în contextul sărbătorilor pascale.

”În primele zece ore de la ridicarea restricţiilor, prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României aflate pe raza judetelor Arad, Bihor şi Satu Mare, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru un număr de aproximativ 4.000 de automarfare, din care aproximativ 3.100 pe sensul de ieşire din ţară. Timpul alocat pentru efectuarea controlului unui automarfar, de poliţiştii de frontieră români, se păstrează în media de 2-5 minute/camion”, precizează Poliţia de Frontieră într-un comunicat remis azi.

Autoritățile mai precizează că tranzitarea punctelor de trecere a frontierei de autoturisme şi autocare nu este afectată de aglomeraţia de pe arterele dedicate camioanelor.

Aglomerația creată la frontiera cu Ungaria readuce în prim plan importanța accederii în spațiul Schengen. În statele care fac parte din spațiul european de liberă circulație, controalele la frontieră au fost desființate sau se fac numai în situații excepționale.