Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FSLI reclamă abuzuri ale funcționarilor din Ministerul Educației și ale personalului din inspectoratele școlare

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a trimis, astăzi, o adresă Ministerului Educației Naționale în care reclamă grave disfuncționalități cu care se confruntă, în prezent, salariații din sistemul preuniversitar, în ceea ce privește stabilirea, calcularea și plata salariilor. Președintele Federației, Simion Hăncescu, a declarat pentru FRI că salariații nu beneficiază de drepturile cuvenite prin lege.

„În opinia noastră, se fac abuzuri de către angajatori- inspectorate școlare, directori de unități de învățământ.De exemplu, avem regulamentul pentru sporuri aprobat prin Hotărârea de Guvern 34/2018  și conform legii, prevederile acestui regulament ar trebui transpuse în practică. Or, în acest moment, programul de salarizare Edusal nu permite această plată”, spune Simion Hăncescu, președintele FSLI.

Potrivit acestuia, plata sporului prin intermediul aplicației de salarizare trebuia făcută încă din luna februarie, însă programul Edusal nu este, nici acum, operațional, astfel încât cei care stabilesc salariile să treacă asemenea sporuri în program.

FSLI aduce în atenția Ministerului Educației și alte probleme:
* refuzul renumerării adecvate a învățătorilor și profesorilor din învățământul primar care efectuează orele de educație fizică;
* nerespectarea legislației privind stabilirea normei didactice de predare și a drepturilor salariale ale personalului didactic de predare cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani și cu grad didactic
*problema salarizării dascălilor din învățământul primar,  care sunt încadrați pe un al doilea post, în regim de cumul; aceștia  primesc doar 70% din salariu aferent celui de-al doilea post;
* existența mai multor situații în care persoanele care asigură desfășurarea activității, prin suplinirea salariaților aflați în concediu medical, nu sunt remunerate pentru activitatea prestată.
“Toate aceste probleme reprezintă abuzuri ale funcționarilor de la nivelul ministerului și ale personalului din inspectoratele școlare care, cu rea credință, refuză să pună în aplicarea legea, astfel încât să asigure salariaților din sistem stabilitatea și predictibilitatea veniturilor salariale.Pe de-o parte, ni se spune că ni se dă mărirea de 20% , pe de altă parte, se iau astfel de măsuri ca să se încadreze în bugetul aprobat. Nu este în regulă. Noi am așteptat ca Ministerul Educației să trateze cu maximă atenție ceea ce noi am semnalat și să rezolve problemele”, precizează Simion Hăncescu.

Simion Hăncescu, președintele FSLI, în dialog cu Mirela Dădăcuș